środa, 29 maja 2019

Życzenie wnuczki

Moja wnusia gdy obudziła się rano za życzyła sobie batonika. O gulnie ona bardzo lubi słodkie w każdej postaci.Po myślałem, że zrobie jej Batonik pryncypałkowo-daktylowy z budyniem z nasion chia z strony Doktora Gerarda.Poszedłem więc do sklepu po potrzebne składniki. Przy okazji zrobiłem też inne zakupy tak jak mleko chleb i słodycze od firmy Doktor Gerard.Batoniki te są bardzo pożywne przy wnuczce skorzystaliśmy wszyscy. Składniki • 1 paczka wafelków Pryncypałki Dr.Gerard • 1 szklanka migdałów • 1 szklanka suszonych daktyli • 1 szklanka rodzynek • 1 szklanka mleka kokosowego • 1 brzoskwinia (może być z puszki) • 4 łyżki nasion chia Sposób przygotowania Zalej daktyle wrzątkiem, odstaw na 20 minut, a następnie dobrze odsącz. Do blendera wsyp migdały i drobno zmiksuj. Dorzuć odcedzone daktyle i rodzynki. Wszystko zmiksuj. Przełóż masę do miski, dodaj pokruszone PRYNCYPAŁKI, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut. W tym czasie szklankę mleka kokosowego dokładnie wymieszaj z nasionami chia. Wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. Wstępnie schłodzoną masę na batony uformuj w blok i schładzaj dalej. Przełóż budyń do ozdobnych miseczek. Brzoskwinie zmiksuj na mus i udekoruj budyń. Górę deseru koniecznie posyp pokruszonymi PRYNCYPAŁKAMI, nada to chrupkości i słodkości. Blok pokrój ostrym nożem na batony. Deser świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz