piątek, 24 maja 2019

W sam raz na weekend

Na deser przygotowałam dzisiaj pyszne warstwowe ciasto składające się z kruchego spodu, czekoladowego sernika, masy jabłkowej, herbatników i masy karmelowej posypanej czekoladą. Może wypróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Kruche ciasto
-2,5 szklanki mąki
-3 żółtka
-3/4 szklanki cukru
-120 g masła
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki gęstej śmietany

Masa czekoladowa
-500 g sera 3- krotnie zmielonego
-250 g serka mascarpone
-100 g masła
-150 g mlecznej czekolady
-4 jajka
-1 łyżka kakao
-1 budyń czekoladowy
-2/3 szklanki cukru

Masa jabłkowa
-1 kg jabłek
-1 budyń malinowy
-pół szklanki soku malinowego
-1 łyżka soku z cytryny
-2 łyżki cukru
-cynamon

Masa karmelowa
-3 łyżki kawy zbożowej karmelowej
-pół litra wody
-1 budyń waniliowy
-1 kostka margaryny
-1 szklanka cukru pudru
-2 żółtka

Dodatkowo
-starta gorzka czekolada na wierzch
-ciastka Listki z cukrem i polewą od Dr Gerard opakowanie

Sposób przygotowania: kruche ciasto: wszystkie składniki łączę i wyrabiam ciasto. Schładzam w lodówce i wykładam na dno formy (24/24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekam około 15 minut w 180 stopniach i studzę. Masa serowa: masło ucieram na puch dodając porcjami cukier, a następnie dodaję po jednym żółtku, dalej miksując dodaję partiami zmielony ser, serek mascarpone i budyń czekoladowy. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Dodaję do masy serowej razem z kakao. Na koniec ubijam białka na sztywno i łączę z masą serową. Całość przelewam na podpieczone kruche ciasto i piekę około 60 minut w 160 stopniach. Masa jabłkowa: umyte i obrane jabłka kroję w kostkę. Przekładam do rondla razem ze szklanką wody, sokiem z cytryny, cukrem i cynamonem. Prażę przez chwilę, aż jabłka zmiękną. Proszek budyniowy mieszam w soku malinowym. Powstałą mieszanką zalewam jabłka i dokładnie mieszam. Następnie masę jabłkową przekładam na masę serową i wyrównuję. Na masie jabłkowej układam ciastka Listki z cukrem i polewą. Masa karmelowa: do zagotowanej wody dodaję kawę. W 1/2 szklanki ostudzonej kawy rozpuszczam budyń i żółtka. Resztę kawy gotuję z cukrem i wlewam mieszankę budyniową, gotuje budyń i odstawiam do wystudzenia. Margarynę ucieram na puch, a następnie porcjami dodaję zimny budyń i dokładnie ucieram. Masę wykładam na ciastka. Wierzch posypuję startą czekoladą. Idealne na rozpoczynający się weekend. Polecam i życzę smacznego! Do przygotowania wykorzystajcie najsmaczniejsze słodycze od Dr Gerarda.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz