wtorek, 21 maja 2019

festyn

Dzisiaj w moim mieście odbywał się bardzo duży festyn pod nazwą historyczna komunikacja miejska. Wszystko odbywało się na jednej z większych pętli tramwajowo, autobusowej. Punktualnie o 12:00, była to godzina otwarcia festynu wjechały najstarsze zabytkowe tramwaje, 15 minut później przyjechało 10 najstarszych autobusów. Na festynie było bardzo dużo osób, które z dużym zainteresowaniem zwiedzały naszą najstarszą komunikację miejską. W każdych Zabytkowych pojazdach zwiedzający byli częstowani różnymi bardzo dobrymi słodyczami z firmy Dr. Gerard. O 15:00 zaczęły się przejażdżki zabytkowym sprzętem, które trwały do 18:00. Jedni Robili sobie zdjęcia inni nagrywali filmy z przejażdżek najstarszą komunikacją miejską. Na zakończenie festynu wszyscy byli częstowani różnymi ciastami, jednym z nich był sernik z różową truskawkową pianką. Przepis na niego można znaleźć na stronie firmy Dr. Gerard."Składniki:Sernik:1 kg sera twarogowego tłustego trzykrotnie mielonego,1 szklanka cukru,cukier waniliowy
2 budynie waniliowe bez cukru,1 szklanka mleka
4 jajka,100 g masła,ciasteczka Maślane Listki dr Gerard
Pianka:1 galaretka truskawkowa lub pomarańczowa
2 łyżeczki żelatyny,1/2 kg truskawek zblendowanych
300 g jogurtu greckiego
Sposób przygotowania:W garnku rozpuścić masło, następnie dodać cukier, cukier waniliowy, twaróg, jajka – PRZEZ CAŁY CZAS ENERGICZNIE MIESZAĆ! (można użyć miksera w razie powstałych grudek).Do gotującej się masy na koniec dodać budyń rozpuszczony w mleku, ciągle mieszając.
Gdy masa ponownie się zagotuje i zacznie gęstnieć ściągnąć ją z ognia (masa zgęstnieje gdy ostygnie i postoi w lodówce!)
Blaszkę włożyć papierem, następnie wyłożyć pokruszonymi ciasteczkami. Lekko przestygniętą masę przelać do formy, na wierzchu posypać pokruszonymi ciastkami i lekko obciążyć.
Zostawić do ostygnięcia.Galaretkę i 2 łyżeczki żelatyny rozpuścić wg przepisu, ale zmniejszyć ilość wody o połowę, następnie poczekać aż ostygnie.Zblendowane truskawki połączyć z jogurtem i dodać do tego zupełnie wystygniętą, ale jeszcze płynną galaretkę, wszystko dobrze wymieszać, wylać na ostygnięty sernik i wstawić na noc do lodówki".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz