środa, 29 maja 2019

NA PRZETRWANIE

Moje dzieci bardzo dużo czasu spędzają poza domem, najczęściej w szkole lub na innych zajęciach. Żeby wypełnić im ten czas radością, zawsze pakuje im do plecaka słodycze DR GERARDA. Zwykle są to CIASTKA LISTKI Z CUKREM I POLEWĄ. Chowają się do nich nawet moje ulubione CIASTKA RÓŻYCZKI Z JABŁEK. Składniki : opakowanie ciasta francuskiego, 2 duże jabłka, sok wyciśnięty z połowy cytryny, 5 łyżek konfitury brzoskwiniowej albo z dzikiej róży, pół łyżeczki mielonego cynamonu, 2 łyżki cukru, cukier puder. Sposób wykonania – Jabłka umyć, nie obierać. Przeciąć na pół i wydrążyć środki. Każdą połówkę pokroić w cienkie plasterki. Umieścić je w naczyniu, skropić sokiem z cytryny i zalać wodą tak, aby przykryła jabłka. Gotować dwie minuty, by plasterki zmiękły i zrobiły się elastyczne. Przełożyć je na sitko, wystudzić. Arkusz ciasta rozwinąć i pociąć na 5 pasków każdy o szerokości około 8 cm. Konfiturę podgrzać z odrobiną wody, aby zrobiła się rzadsza. Paski ciasta posmarować przestudzoną konfiturą i posypać zwykłym cukrem, wymieszanym z cynamonem. Na połowie każdego paska ( wzdłuż) poukładać plasterki jabłek, zakładając je na siebie. Wolną część paska założyć na tę z jabłkami. Następnie paski z jabłkami zwinąć w rulon. Każdy rulonik włożyć do foremki na muffiny wysmarowanej masłem i przykryć kawałkiem folii aluminiowej. Piec w temperaturze 190 C 50 minut. 10 minut przed końcem zdjąć folię. Czas przygotowania około 80 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz