poniedziałek, 27 maja 2019

W PODRÓŻY

Podróż to zawsze duże przeżycie dla moich dzieci. Najwięcej czasu poświęcają na pakowanie plecaków. Naturalnie najważniejsze miejsce zajmują zwykle słodycze DR GERARDA. Jutro znowu maluchy zabierają je ze sobą. Wyjeżdżają na szkolną wycieczkę. Tym razem ich towarzyszami podróży będą pryncypałki. Upiekłam im również BUŁECZKI DROŻDŻOWE ZE ŚLIWKAMI. Składniki : Na ciasto : 50 dag mąki pszennej, 15 dag cukru, 3 dag drożdży, 3 jajka, ½ szklanki mleka, 8 dag kostki do pieczenia Kasia, mąka do podsypania. Na kruszonkę : 5 dag kostki do pieczenia Kasia, 5 dag cukru, 5 dag mąki pszennej Dodatkowo : 1 żółtko jajka, 2 łyżki mleka, około 30 sztuk śliwek ( mogą być świeże, mrożone lub z kompotu). Sposób wykonania – Do letniego mleka dodać pokruszone drożdże i dwie łyżki cukru. Gdy cukier się rozpuści, dodać 2 łyżki mąki i wymieszać. Odstawić ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kasię roztopić i przestudzić. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem, dodać wyrośnięty zaczyn i mąkę, wymieszać. Dodać Kasię i wyrabiać ciasto do momentu, aż stanie się gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aż podwoi objętość ( około godziny). Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na placek grubości około 1 cm. Wycinać z niego kółka o średnicy około 10 cm, lekko rozciągnąć i ułożyć je na blaszce. Na środku każdego kółka zrobić wgłębienie i ułożyć w nim połówki śliwek skórką do dołu. Przykryć ściereczką i odstawić na 15 minut, by bułeczki podrosły. Wymieszać składniki kruszonki, zagnieść ją lekko w dłoniach. Żółtko roztrzepać z mlekiem. Bułeczki posmarować żółtkiem i posypać kruszonką. Wstawić do piekarnika i piec około 20 minut w temperaturze 170 C. Aby nadzienie ze śliwek było jeszcze lepsze, owoce warto obsypać cukrem kryształem i cynamonem. Czas przygotowania około 110 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz