poniedziałek, 20 maja 2019

Szybki deser



        Ten wspaniały deser do kawy przekazywany z rąk do rąk i testowany przez niejedną moją ciocię lub kuzynki. Jest to na pewno jeden z najprostrzych i łatwych przepisów w wykonaniu serników. Ma tak mało składników, a jest najlepszy jaki do tej pory jadłam. Niektórzy uważają, że ser z wiaderka do niczego się nie nadaje, ale w tym przypadku on sprawdzi się najlepiej. Konsystencja jest idealna wyważona lekko pulchna i zarazem nie za ciężka. Smak jest wspaniały, słodki, śmietankowy, rozpływający się w ustach. Mój nr 1 wśród serników.

Składniki
-1 kg białego sera z wiaderka
-8 jajek
-2 budynie śmietankowe
-3/4 szklanki cukru
-16 g cukru waniliowego
-250 g ciastek listków z cukrem Dr Gerarda

Wszystkie składniki na sernik muszą mieć tę samą temperaturę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli po jednej łyżce ser. Białka ubijamy  na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Ciasteczka wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-50 minut.
Po upieczeniu sernika nie wyciągamy go od razu z piekarnika, tylko przez 15 minut trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 minut. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego!!!
Można podając sernik polać rozduszonymi truskawkami teraz właśnie zaczyna się sezon na nie, idealny letni deser.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz