poniedziałek, 20 maja 2019
Szybki deser
Ten wspaniały deser do kawy przekazywany z rąk do rąk i testowany przez niejedną moją ciocię lub kuzynki. Jest to na pewno jeden z najprostrzych i łatwych przepisów w wykonaniu serników. Ma tak mało składników, a jest najlepszy jaki do tej pory jadłam. Niektórzy uważają, że ser z wiaderka do niczego się nie nadaje, ale w tym przypadku on sprawdzi się najlepiej. Konsystencja jest idealna wyważona lekko pulchna i zarazem nie za ciężka. Smak jest wspaniały, słodki, śmietankowy, rozpływający się w ustach. Mój nr 1 wśród serników.
Składniki
-1 kg białego sera z wiaderka
-8 jajek
-2 budynie śmietankowe
-3/4 szklanki cukru
-16 g cukru waniliowego
-250 g ciastek listków z cukrem Dr Gerarda
Wszystkie składniki na sernik muszą mieć tę samą temperaturę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy razem z cukrem, cukrem waniliowym na jasną masę. Następnie dodajemy budyń i powoli po jednej łyżce ser. Białka ubijamy na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do powstałej masy z sera. Ciasteczka wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Następnie zalewamy masą serową i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez ok. 40-50 minut.
Po upieczeniu sernika nie wyciągamy go od razu z piekarnika, tylko przez 15 minut trzymamy przy zamkniętych drzwiczkach, następnie lekko uchylamy i ponownie czekamy 15 minut. Po ostudzeniu wkładamy na całą noc do lodówki. Smacznego!!!
Można podając sernik polać rozduszonymi truskawkami teraz właśnie zaczyna się sezon na nie, idealny letni deser.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz