czwartek, 30 maja 2019
Dzień Dziecka
Pomimo że moje dzieci są duże, ale są moimi dziećmi to muszą odczuć że jest ich święto. Zrobię szkrabom niespodziankę i przygotuję pyszne ciasto, które składa się z kilku warstw i które cudownie się ze sobą komponują. Podstawą ciasta jest delikatny, kakaowy biszkopt, a na nim znajduje się krem, następnie warstwa solonych krakersów Dr Gerarda, potem masa kajmakowa znów krakersy i na końcu warstwa bitej śmietany posypana deserową czekoladą.
Składniki na biszkopt
-4 jajka
-szczypta soli
-2/3 szklanki mąki pszennej
-2/3 szklanki cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao
Masa
-2 budynie śmietankowe
-1 płaska łyżka mąki pszennej
-750 ml mleka
-6 łyżek cukru
-1 kostka masła 250 g
Dodatki
-1 kubek śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
-1 śmietan Fix
-1,5 paczki słonych krakersów Dr Gerarda
-1/2 tabliczki czekolady deserowej
-puszka masy kajmakowej
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka i cukier.
Mąki wraz z kakao mieszamy i dodajemy do masy, delikatnie miksujemy. Wylewamy masę i pieczemy około 20 minut w temperaturze 170 stopni.
Mleko przelewamy do garnka i gotujemy, zostawiamy sobie 0,5 szklanki. Do 0,5 szklanki zimnego mleka dodajemy cukier, mąkę, budynie i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy do zgęstnienia.
Studzimy. Masło w temperaturze pokojowej ucieramy i dodajemy po łyżce zimny budyń. Krem wykładamy na ostudzony biszkopt, wyrównujemy.
Na krem wykładamy warstwę słonych krakersów, na krakersy dajemy masę krówkową i znów dajemy krakersy.
Śmietanę 30 % ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier wraz z fix-em. Śmietanę wykładamy na krakersy.
Rozsmarowujemy, ma to być dość cienka warstwa. Na koniec ciasto posypujemy startą czekoladą deserową.
Ciasto powinno poleżeć w lodówce na noc i cały dzień, tak by wszystko ładnie się związało, by krakersy zmiękły.
Ale będzie uczta na Dzień Dziecka ho,ho ho.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz