piątek, 31 maja 2019

PRZY HERBATCE

Jutro zaraz po pracy wybieram się z koleżankami na małe zakupy. Każdej z nas w najbliższym czasie szykuje się jakaś uroczystość. Na te okazje musimy kupić jakieś wystrzałowe kreacje. Myślę, że po tym szaleństwie, przyjdziemy do mnie na herbatkę. Już czekają na nas CIASTKA LISTKI Z CUKREM I POLEWĄ DR GERARDA i SERNIK Z BORÓWKĄ AMERYKAŃSKĄ. Składniki : Spód : 40 dag mąki tortowej, 3 łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 9 dag cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1 jajko, 1 kostka do pieczenia Kasia, Masa serowa : 50 dag zmielonego twarogu, 9 dag cukru pudru, 3 jajka,3 łyżki budyniu waniliowego, 20 sztuk borówek , 1 kostka do pieczenia Kasia, bułka tarta do formy. Sposób wykonania – Piekarnik rozgrzać do 170 C. Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, kakao, jajko i Kasię zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i włożyć na 20 minut do lodówki. Masa serowa – Kasię utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać po jednym żółtku – przed dodaniem kolejnego poprzednie musi być dokładnie roztarte. Z białek ubić pianę. Do masy margarynowej dodać ser, pianę z białek i budyń. Formę do tarty posmarować Kasią i wysypać bułką tartą, wyłożyć ciastem. Nałożyć masę serową na ciasto, wysypać borówki. Piec około 1 godziny. Zamiast borówek można posypać ser jagodami. Warto je przedtem oprószyć odrobiną cukru pudru i mąką. Czas przygotowania około 75 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz