wtorek, 28 maja 2019

Obłędnie pyszne

Moja rodzinka uwielbia słodycze oraz słone przekąski od Dr Gerarda, więc gdy mam przygotować słodkości zawsze wykorzystuję tylko produkty tej firmy, a moje desery zawsze się udają i wyśmienicie smakują. Mój dzisiejszy deser składał się z biszkoptu kakaowego, kremu orzechowego, słonych krakersów Dr Gerarda, ulubionego dżemu, kremu mlecznego posypanego orzechami, czekoladą i wafelkami. Połączenie smaków obłędnie pyszne. Wypróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Biszkopt
-1/4 szklanki wody
-pół szklanki oliwy
-pół szklanki cukru
-1,5 łyżki kakao
-3/4 szklaki mąki
-pół łyżeczki sody
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 jajka
-3 łyżki cukru

Krem orzechowy
-400 ml mleka
-2 śmietany w proszku
-1 łyżka żelatyny
-1/4 szklanki wody
-150 g orzechów laskowych rozdrobnionych
-3 łyżki kakao

Krem mleczny
-2 szklanki mleka w proszku pełnego
-pół szklanki mleka
-3/4 szklanki cukru
-250 g masła
-150 g kokosu
-1 łyżka żelatyny
-1/4 szklanka wody
-200 g ulubionego dżemu u mnie owoce leśne

Dodatkowo
- Artur Krakersy solone od Dr Gerard opakowanie
-100 g zmielonych orzechów włoskich
-starta czekolada mleczna 4- 5 kostek
-wafelki Pryncypałki od Dr Gerard 3- 4 sztuki

Sposób przygotowania: biszkopt: wodę, oliwę, cukier oraz kakao podgrzewam do rozpuszczenia i studzę. Białka ubijam z cukrem, następnie dodaję żółtka, mąkę, proszek i sodę oraz polewę i miksuję. Piekę około 30 minut w 180 stopniach. Krem orzechowy: w mleku ubijam śmietanę w proszku, dodaję rozpuszczoną w ¼ szklanki wody żelatynę, kakao i orzechy. Miksuję i wykładam na biszkopt. Przykrywam warstwą krakersów solonych i smaruję dżemem. Krem mleczny: mleko z cukrem podgrzewam do rozpuszczenia. Studzę. Masło ucieram na puch, dodaję pozostałe składniki i miksuję. Gotowy krem wykładam na dżem. Wierzch posypuję orzechami, startą czekoladą i pokruszonymi Pryncypałkami. Przed podaniem dokładnie schładzam. Pamiętajcie, aby uzyskać pożądany efekt smakowy musicie koniecznie wykorzystać do przygotowania tego deseru słodycze i słone przekąski od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz