wtorek, 21 maja 2019

Najzdrowsze orzechy włoskie.


Najzdrowsze orzechy włoskie.

Jak wiadomo już od dawna orzechy to zdrowie dla naszego mózgu. Najbardziej popularne w naszym, kraju są orzechy włoskie, które nawet swoją strukturą przypominają nasz mózg. Ja akurat zjadam kilka codziennie, ponieważ dostałam od sąsiada z działki pyszne delikatne aż słodkie w smaku orzechy. Muszę jednak wspomnieć, że są bardzo kaloryczne ale zawierają mnóstwo błonnika i moc mikroelementów cennych dola naszego organizmu. Są bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych niezbędnych w naszej codziennej diecie. Taka ciekawostka, że wystarczy zjeść tych smacznych orzechów tylko trzy sztuki aby pokryć dzienne zapotrzebowanie na kwasy omega – 3. Starajmy się je dodawać do rozmaitych potraw, ciast lub zjadajmy je na surowo. Znalazłam na stronie dr Gerarda przepis z użyciem kremu orzechowego.
https://drgerard.eu/mus-bananowo-orzechowy/ oraz na Wypieki od serca /drgerard.eu/przekladaniec-z-kremem-z-masla-orzechowego-slodko-slony-smak-spod-na-precelkach-w-polewie-calosc-oblana-czekolada-i-ozdobiona-precelkami/
Prawda, że pyszne.Ja ostatnio też z orzechami włoskimi oraz orzechami laskowymi robię domową czekoladę na spodzie z pokruszonych draży dr Gerarda. Jest bardzo szybka, pyszna myją uwielbiamy. Potrzebne nam jedna margaryna roztopiona w garnuszku do nie wlewamy pół szklanki mleka. Dodajemy trzy łyżki kakao oraz niepełną szklankę cukru. Na koniec wsypujemy mleko w proszku z cztery szklanki tak aby była masa gęsta. Ja dodaję własne orzechy włoskie oczywiście monotonnie łuskane oraz orzechy laskowe. Potem wylewam masę na pokruszone ciastka do lodówki na noc. Gotowa aż się rozpływa w ustach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz