czwartek, 30 maja 2019

9. Za okne wiosna, a w brzuszkach bałwanek


Składniki

Ciasteczka „Zimowe Bałwanki”.
Udekoruj ciasteczka Christmas Bauble Dr Gerard
lukrem królewskim w zimowe bałwanki.
  • 1 białko
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 opakowania ciasteczek Christmas Bauble Dr Gerard
  • barwniki w żelu/proszku w kolorze: niebieskim, czarnym i pomarańczowym
  • cukrowa posypka
  • 5 jednorazowych worków cukierniczych

Sposób przygotowania

Białko utrzyj z cukrem pudrem, np. drewnianą pałką lub łyżką. W lukrze nie powinno być najmniejszych grudek i powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, żeby dało się
z niego zrobić wzorek. Jeśli jest za rzadki, dodaj więcej cukru. Gęstość lukru
możesz sprawdzić patyczkiem – weź na patyczek do szaszłyków małą ilość lukru i zrób wzorek – nie powinien się rozlewać. Wlej lukier do jednorazowego worka cukierniczego
i odetnij końcówkę. Lukruj ciasteczka zgodnie z etapami:

Na ciasteczku lukruj twarz bałwanka. Odczekaj aż lukier zastygnie.
Zabarw część lukru na jasnoniebieski kolor
i lukruj ciasteczka, tworząc czapeczki.
Odczekaj aż lukier zastygnie.

Zabarw kolejną część na ciemnoniebieski kolor
i udekoruj czapeczkę, tworząc wzorki. Odczekaj
aż lukier zastygnie. Na górę czapeczki daj odrobinę białego lukru
i posyp posypką cukrową, tworząc pompon. Jasno niebieskim kolorem zrób ramkę wokół krawędzi czapeczki. Odrobinę lukru zabarw na czarny
i pomarańczowy kolor. Wykonaj nos oraz
oczy. Wokół twarzy wykonaj ramkę
z białego lukru. Gotowe ciastka pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru. Przewiąż wstążką każde ciastko i powieś na choince. Jeśli barwisz barwnikami w żelu, dodaj więcej cukru,
gdyż żel rozrzedza lukier.

Do tego jeszcze należy pamiętać o pysznościach Dr Gerard ; pryncypałki, słodycze, ciastka Listki z cukrem i polewą, Artur Krakersy solone, słone przekąski, draże.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz