Składniki
Ciasteczka „Zimowe Bałwanki”.
Udekoruj ciasteczka Christmas Bauble Dr Gerard
lukrem królewskim w zimowe bałwanki.
Udekoruj ciasteczka Christmas Bauble Dr Gerard
lukrem królewskim w zimowe bałwanki.
|
Sposób przygotowania
Białko utrzyj z cukrem pudrem, np. drewnianą pałką
lub łyżką. W lukrze nie powinno być najmniejszych grudek i
powinien być bardzo gęsty. Gęsty na tyle, żeby dało się
z niego zrobić wzorek. Jeśli jest za rzadki, dodaj więcej cukru. Gęstość lukru
możesz sprawdzić patyczkiem – weź na patyczek do szaszłyków małą ilość lukru i zrób wzorek – nie powinien się rozlewać. Wlej lukier do jednorazowego worka cukierniczego
i odetnij końcówkę. Lukruj ciasteczka zgodnie z etapami:
z niego zrobić wzorek. Jeśli jest za rzadki, dodaj więcej cukru. Gęstość lukru
możesz sprawdzić patyczkiem – weź na patyczek do szaszłyków małą ilość lukru i zrób wzorek – nie powinien się rozlewać. Wlej lukier do jednorazowego worka cukierniczego
i odetnij końcówkę. Lukruj ciasteczka zgodnie z etapami:
Na ciasteczku lukruj twarz bałwanka. Odczekaj aż
lukier zastygnie.
|
Zabarw część lukru na jasnoniebieski kolor
i lukruj ciasteczka, tworząc czapeczki. Odczekaj aż lukier zastygnie. |
Zabarw kolejną część na ciemnoniebieski kolor
i udekoruj czapeczkę, tworząc wzorki. Odczekaj
aż lukier zastygnie. Na górę czapeczki daj odrobinę białego lukru
i posyp posypką cukrową, tworząc pompon. Jasno niebieskim kolorem zrób ramkę wokół krawędzi czapeczki. Odrobinę lukru zabarw na czarny
i pomarańczowy kolor. Wykonaj nos oraz
oczy. Wokół twarzy wykonaj ramkę
z białego lukru. Gotowe ciastka pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru. Przewiąż wstążką każde ciastko i powieś na choince. Jeśli barwisz barwnikami w żelu, dodaj więcej cukru,
gdyż żel rozrzedza lukier.
i udekoruj czapeczkę, tworząc wzorki. Odczekaj
aż lukier zastygnie. Na górę czapeczki daj odrobinę białego lukru
i posyp posypką cukrową, tworząc pompon. Jasno niebieskim kolorem zrób ramkę wokół krawędzi czapeczki. Odrobinę lukru zabarw na czarny
i pomarańczowy kolor. Wykonaj nos oraz
oczy. Wokół twarzy wykonaj ramkę
z białego lukru. Gotowe ciastka pozostaw do całkowitego zastygnięcia lukru. Przewiąż wstążką każde ciastko i powieś na choince. Jeśli barwisz barwnikami w żelu, dodaj więcej cukru,
gdyż żel rozrzedza lukier.
Do tego jeszcze należy pamiętać o pysznościach
Dr Gerard ; pryncypałki, słodycze, ciastka Listki z cukrem i
polewą, Artur Krakersy solone, słone przekąski, draże.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz