czwartek, 30 maja 2019

MAŁA UROCZYSTOŚĆ

Wszystko, co dobre szybko się kończy. PRYNCYPAŁKI rozeszły się wczoraj jak świeże bułeczki. Mieliśmy w domu małą uroczystość i jak zwykle nie mogło zabraknąć słodyczy. W tej roli zawsze najlepiej sprawdzają się wyroby DR GERARDA. Pomogła im wczoraj trochę PYCHOTKA MARCHEWKOWO-CZEKOLADOWA. Składniki : 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka marchewki startej na drobnych oczkach, ¾ szklanki cukru, ¾ szklanki oleju, 3 jajka, łyżeczka sody, łyżka kakao, łyżeczka cynamonu, sól, 50 g gorzkiej czekolady Oraz : całe migdały bez skórki, mleczna czekolada, 3 łyżki śmietany 30 % Sposób wykonania – Do dużej miski przesiać mąkę. Wsypać cynamon, kakao i sodę. Wszystkie składniki wymieszać. Jajka rozbić. Oddzielić białka od żółtek. W misce na sztywno ubić białka ze szczyptą soli. Stopniowo dokładać cukier i żółtka. Ucierać wszystko do uzyskania puszystej masy. W następnej kolejności cienką stróżką wlać olej. Dołożyć marchewkę i wymieszać delikatnie łyżką. Dodać jeszcze mąkę z cukrem oraz kawałeczki czekolady. Połączyć je z ciastem bardzo delikatnie, przy użyciu łyżki. Masę wylać do półokrągłej keksówki, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 175 C przez około 45-50 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić. Migdały posiekać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Dodać śmietanę i mieszać do czasu, aż polewa będzie gładka i płynna. Wylać ją na przestudzone ciasto. Wierzch obficie obsypać migdałami. Czas przygotowania około 70 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz