piątek, 31 maja 2019
ZAPASY
Zbliżają się wakacje. W tym okresie moje maluchy jak zwykle będą miały większy apetyt na słodycze. Jak co roku muszę zrobić zapas wyrobów DR GERARDA. Tym razem postawię na Pryncypałki. Z pewnością zaspokoją potrzeby Jacka i Beatki. Czasem może zastąpi je
ROLADA Z TRUSKAWKOWYM MUSEM.
Składniki :
4 jajka, 60 g cukru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 50 g mąki pszennej, 50 g mąki ziemniaczanej, ½ łyżeczki proszku do pieczenia, 250 g serka mascarpone, 50 g śmietanki 30 %, 1 łyżeczka cukru pudru ( plus do oprószenia ), 1 łyżeczka cukru waniliowego, 500 g truskawek.
Sposób wykonania – Białka ubić, stopniowo wsypując cukier i cukier waniliowy. Do sztywnej piany dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Wsypać do masy obie mąki i proszek do pieczenia, wymieszać. Przełożyć ciasto na płaską blachę wyłożoną papierem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 C i piec około 20 minut. Gotowe ciasto przełożyć na wilgotną ściereczkę ( papierem do góry ). Przykryć drugą wilgotną ściereczką i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Serek mascarpone zmiksować z 1 łyżeczką cukru pudru, cukrem waniliowym i śmietanką. Osobno zmiksować truskawki, odkładając wcześniej kilka do dekoracji. Z ostudzonego biszkoptu zdjąć papier. Posmarować ciasto musem truskawkowym i masą śmietanową. Następnie zrolować biszkopt i delikatnie docisnąć. Oprószyć cukrem pudrem i ozdobić truskawkami. Czas przygotowania około godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz