środa, 29 maja 2019

Z POMOCĄ

Moja rodzina od lat zajada się produktami DR GERARDA, zarówno maluchy, jak i starsi. Mi również bardzo smakują wyroby tej firmy. Często wykorzystuję je, gdy spodziewam się gości. Właśnie jutro przyjdą mi z pomocą. Odwiedza mnie kolega z pracy. Do kawy zaproponuję mu DRAŻE I KEKS PISTACJOWO – CZEKOLADOWY. Składniki : 200 g zmielonych pistacji ( niesolonych ), 180 g mąki, 180 g cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 jajka, sól, 120 g maślanki, 150 g masła, 2 łyżki kakao, polewa czekoladowa, garść pistacji. Sposób wykonania – Masło roztopić. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać do dużej misy. Wsypać zmielone pistacje i wymieszać. Jajka rozbić. Białka oddzielić od żółtek i ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Wciąż ubijać na mniejszych obrotach miksera, dodawać po łyżce cukru. Następnie dokładać po jednym żółtku. Do masy wlać maślankę. Krótko miksować i połączyć z mąką. Miksując, dodawać powoli roztopione, ostudzone masło. Wolno wymieszać całość. Mniejszą część pistacjowej masy odłożyć do innego naczynia. Wsypać do niej kakao i wymieszać. Formę keksówkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Na przemian wlewać masę pistacjową oraz ciemną, z kakao. Lekko wymieszać widelcem. Placek piec około 40 – 50 minut w temperaturze 180 C. Sprawdzić suchym patyczkiem, czy jest gotowy. Polewę przygotować według instrukcji i oblać wystudzony wypiek. Pistacje obrać, posiekać i użyć do dekoracji. Czas przygotowania około 80 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz