środa, 29 maja 2019

FAWORYT

Słone przekąski w moim domu zawsze są mile widziane. Faworytem w tej dziedzinie są najczęściej KRAKERSY SOLONE ARTUR DR GERARDA. Jutro znowu mi pomogą, mamy gości. Tym razem będzie i na słono i na słodko, ponieważ upiekę jeszcze KRUCHE Z MARMOLADĄ MORELOWĄ. Składniki : 125 g masła, 100 g cukru, 250 g mąki pszennej, 1 jajko, 200 g konfitury morelowej, łyżka cukru waniliowego, pół łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli. Sposób wykonania – Miękkie masło posiekać na stolnicy, dodając 100 g cukru. Wbić całe jajko i przesiać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dołożyć jeszcze cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki zagnieść i od razu uformować kulę. Tak przygotowane ciasto owinąć przezroczystą folią i włożyć na około 20 minut do zamrażalnika. Prostokątną brytfankę porządnie wysmarować masłem. Ciasto wyjąć z lodówki i lekko je rozwałkować. Wyłożyć nim formę, odłożyć na bok 1/5 część masy. Ciasto w formie ponakłuwać widelcem, a potem wyłożyć na wierzch i równomiernie rozprowadzić konfiturę morelową. Resztę ciasta rozwałkować i wyciąć nożem długie paski szerokości około 1 cm. Ułożyć je na warstwie dżemu w odległości kilku cm od siebie tak, aby powstała kratka. Całość wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200 C przez około 35 minut. Czas przygotowania 70 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz