wtorek, 28 maja 2019

Najlepszy smakołyk



      Jest wilgotny, miękki ciasteczkowo czekoladowy, delikatny na górze. Tegoroczny laureat w konkursie na najlepsze ciasto w moim domu. Być może znajdą jeszcze jakiś cudny przepis, ale ten póki co uznaję za najlepszy. Ciasto bardzo łatwo zrobić i smakuje niebiańsko, użyłam owoców - było bardziej smakowite.

Na spód
-ciastka listki z cukrem i czekoladą Dr Gerarda
-100 g masła
-3 jajka
-150 g cukru


Na masę jogurtową
-400 ml jogurtu greckiego
-1 opakowanie budyniu waniliowego
-3 jajka
-cukier waniliowy
-1/4 szklanki oleju

Na wierzch
-2 gruszki obrane i pokrojone w plasterki
-draże

Polewa
-czekolada
-50 g masła
-100 ml gorącego mleka
-2 łyżki cukru

Wszystkie składniki na spód wymieszać w blenderze, wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie zmiksować jogurt, budyń i resztę składników na masę. Przełożyć na zblendowane ciasteczka, gruszkę obrać ze skórki i pokroić na paseczki na przemian z drażami. Na koniec robimy polewę i esami floresami polewamy całe ciasto. Schładzamy na noc w lodówce.

   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz