wtorek, 21 maja 2019

Pyszny torcik

Na niedzielę przygotowałam wyjątkowo pyszny torcik kawowy z dodatkiem ulubionych słodyczy mojej rodzinki. Masa budyniowo- orzechowa w połączeniu z wafelkami, bitą śmietaną i kawowym biszkoptem smakuje obłędnie. Sprawdzi się na urodziny, imieniny i inne okazje. Może chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki:

Biszkopt
-3 jajka
-2 łyżki cukru
-2 łyżki mąki pszennej
-1 łyżka mąki ziemniaczanej
-2 łyżki cappuccino orzechowego
-1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowo- orzechowa
-pół litra mleka
-3 łyżki cukru
-3 łyżki mąki pszennej
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-4 łyżki cappuccino orzechowego
-125 g masła

Masa śmietanowa
-330 ml śmietanki 30 %
-250 g serka mascarpone
-3 łyżki cukru pudru

Dodatkowo
-Pryncypałki wafelki w czekoladzie od Dr Gerard opakowanie
-2 łyżki cappuccino
-starta czekolada na boki
-draże od Dr Gerard pokruszone pół szklanki
-drobno posiekane orzechy ziemne na wierzch około pół szklanki

Sposób przygotowania: biszkopt: mąkę pszenną mieszam z mąką ziemniaczaną, cappuccino i proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę. Dodaję cukier i dokładnie mieszam. Dodaję żółtka i mieszam. Na końcu wsypuję mąki z proszkiem oraz kawą i delikatnie mieszam z masą jajeczną drewnianą łyżką. Na dno tortownicy (średnica około 22 cm) wykładam papier do pieczenia, przelewam ciasto i piekę około 30 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu odstawiam do wystudzenia. Masa budyniowo- orzechowa: z pół litra mleka odlewam 1 szklankę. Pozostałe mleko gotuję z cukrem. Do odlanego mleka dodaję mąki oraz cappuccino i mieszam. Na gotujące się mleko wlewam mieszankę z kawą i mieszam do zgęstnienia. Odstawiam do ostygnięcia. Masło ucieram mikserem, a następnie dodaję po łyżce budyniu i dokładnie ucieram. Powstałą masę wykładam na wcześniej upieczony biszkopt, wyrównuję i układam Pryncypałki (w równych odstępach). Masa śmietanowa: ubijam śmietankę na sztywno. Pod koniec ubijania dodaję cukier puder oraz serek mascarpone. Dokładnie łączę wszystkie składniki. 3/4 powstałej masy wykładam na Pryncypałki oraz boki. Wierzch posypuję drobno posiekanymi orzechami, a boki dekoruję startą czekoladą wymieszaną z pokruszonymi drażami. Do pozostałej śmietanki dodaję 2 łyżki cappuccino, mieszam i przekładam do rękawa z ozdobną końcówką i dekoruję wierzch ciasta. Przed podaniem dokładnie schładzam. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione słodycze od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz