piątek, 6 września 2019

Krakersy MIX solone.


Krakersy MIX solone.

Jak pisałam w poprzednim poście przygotowuję zaprawy do mojej zimowej spiżarni. I tak z samego rana wybrałam się na rower obładowana wiadrem i wyruszyłam na poszukiwania potrzebnych mi składników do mojej letniej konfitury i soku z czarnego bzu. Trochę mi zajęło znalezienie odpowiedniego miejsca gdzie rośnie czarny bez bo gdzie nie gdzie nie był jeszcze dojrzały a takiego nie mona używać. Nazbierałam pełne wiadro teraz pozostało zdobyć troch jarzębiny czerwonej. Gotowe, zadowolona wracając do domu wstąpiłam po małe co nieco do chrupania podczas pracy. Kupiłam kilka paczek dla całej rodzinki krakersy mix solone dr Gerarda bo dobrze się je chrupie są małe i poręczne choć dostępne były też inne smaki ale ja akurat lubię te. {raca od razu szła szybko. Na konfitur potrzebujemy: około kilograma jarzębiny, dwa słoiki gęstego miodu po około 50 deko. Owoce jarzębiny obieramy z gałązek dokładnie myjemy. Jarzębinę wsypujemy do dużego garnka, dodajemy miód i gotujemy. Taką wrzącą masę pozostawiamy na małym ogniu przez około dwadzieścia minut starając się ciągle mieszać aby nam się nie przypaliło. Po tym czasie sprawdzamy czy masa naszej konfitury jest gotowa. Niewielką ilość najlepiej łyżeczka kładziemy na talerzyk i patrzymy czy masa jest gęsta. Jeśli tak to wkładamy do słoiczków szczelnie zamykamy. Przechowujemy w chłodnym, ciemnym miejscu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz