sobota, 28 września 2019

MOJA SPECJALNOŚĆ

Nietypowe smakołyki to moja specjalność. Zawsze potrafię wyczarować coś dobrego. Moi goście to wiedzą. Ostatnio też się o tym przekonali. Przywitały ich KRAKERSY MIX SOLONE DR GERARDA i WŁOSKA CROSTATA Z RABARBAREM. Składniki : Na ciasto : 3/5 kostki do pieczenia Kasia, 1 i ½ szklanki mąki, 2/5 szklanki cukru, 1 jajko, szczypta soli, 2 łyżki bułki tartej. Składniki na nadzienie. 700 g rabarbaru, ½ szklanki czerwonego soku np. truskawkowego, 1 opakowanie żelfixsu, 1 i 1/3 szklanki cukru. Sposób wykonania. Rabarbar umyć i pokroić w kawałki. Włożyć do rondla, wymieszać z sokiem i żelfixsem, a następnie zagotować. Dodać cukier i gotować kilka minut. Ostudzić. W misce wymieszać mąkę, sól, cukier, Kasię i jajko. Odrobinę białka zostawić do posmarowania ciasta. Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki. Dno okrągłej formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować Kasią oraz oprószyć mąką. ¾ schłodzonego ciasta rozwałkować na cienki placek i położyć na formie. Ciastem wylepić dno i boki formy. Ciasto oprószyć bułką tartą, wyłożyć masę rabarbarową. Brzegi ciasta zawinąć do wewnątrz. Pozostałe ciasto rozwałkować i pociąć radełkiem na centymetrowe paski. Z przygotowanych pasków ułożyć na cieście kratkę; Pozostawione białko roztrzepać i posmarować nim kratkę z ciasta. Wstawić do piekarnika i piec w 200 C około 30 minut. Czas przygotowania około 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz