środa, 25 września 2019
U cioci
Zrobiłem cioci z okazji 67 urodzin limpone z strony Doktora Gerarda. Ciocia bardzo się ucieszyła gdyż już sama nie może piec. Do tego dałem jej biszkopty pałeczki kremowe od firmy Doktor Gerard. Idąc do niej zrobiłem jej miłą niespodziankę. Ciocia bardzo się ucieszyła. Posiedzieliśmy przy kawie i przy cieście z dwie godziny. Długo nie siedziałem bo musiałem wracać. Składniki
SPÓD:
• 10 ciastek- Mafijne Black dr Gerard
• 60 g masła
• łyżeczka ekstraktu cytrynowego
MASA SEROWA:
• 700 g serka mascarpone
• 100 g białej czekolady
• łyżeczka cukru cytrynowego
• łyżeczka cukru pudru
• łyżeczka cukru waniliowego
• starta skórka z 1 cytryny
• 4 łyżeczki żelatyny
• starta skórka z 1 cytryny
• garść malin (albo więcej)
• pół szklanki gorącej wody
• 1 fix do śmietany
• 6 ciastek- Mafijne Lemon
LEMON CURD:
• 1 cytryna
• 1 jajko
• 1 żółtko
• 50 g cukru
• 1/2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
• 1/2 łyżeczki cukru cytrynowego
• 1 łyżeczka żelatyny
• 2 łyżki gorącej wody
Sposób przygotowania
SPÓD WYKONANIE:
Ciastka pokruszyć ręcznie lub za pomocą blendera. Przesypać do miski, dodać ekstrakt cytrynowy, pomieszać. Masło roztopić i dolać do miski, połączyć składniki. Powinny mieć konsystencję mokrego piasku. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej wcześniej masłem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
MASA SEROWA WYKONANIE:
Cytrynę umyć, sparzyć wrzątkiem i zetrzeć skórkę na tarce o małych oczkach. Żelatynę zalać gorącą wodą i odstawić do wystudzenia. Schłodzone mascarpone zmiksować. Miksując na średnich obrotach, wlewać wystudzoną żelatynę. Miskę z mascarpone odstawić. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno. Pod koniec dosypać przesiany cukier puder, cukier waniliowy i cytrynowy oraz fix do śmietany. Dodać startą skórkę z cytryny. Odstawić. Do miski z mascarpone dodać roztopioną czekoladę, wsypać pokruszone ciastka i maliny, wymieszać. Do masy serowej, dodać delikatnie szpatułką ubitą śmietanę. Delikatnie połączyć (nie mikserem!), aby sernik był puszysty, o konsystencji pianki. Następnie należy przełożyć powstałą masę do tortownicy, na schłodzony, ciasteczkowy spód. Zostawić w lodówce na kilka godzin.
LEMON CURD WYKONANIE:
Żelatynę zalać gorącą wodą i zostawić do wystudzenia. Cytrynę dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem. Skórkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, wycisnąć sok. Skórkę, sok oraz resztę składników umieścić w metalowej miseczce. Ustawić w garnku nad parą wodną, ciągle mieszając, aż do uzyskania konsystencji żelu. Do uzyskanej masy dolać żelatynę i dokładnie wymieszać. Rozsmarować na powierzchni sernika i wstawić do lodówki na kilka godzin.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz