czwartek, 26 września 2019
Urodziny
Dzisiaj moja chrześnica obchodzi urodziny, jak moi domownicy wrócą z pracy, a że jest rok szkolny więc chodzi do szkoły. Dopiero po południu wybierzemy się na kawkę. Prezentów ja nie robię mojej "dużej" dziewczynie, bo kończy 14 lat i co tu takiej pannicy kupić?
Damy pieniążki, ona sama będzie wiedziała co jej potrzeba, ale żeby bez niczego do dziecka nie jechać to zrobiłam jej dziś rano na świeżo Tarte na krakersach Dr Gerarda z owocami.
Prosta, szybka i przepyszna tarta bez pieczenia.
Tylko pięć składników i ciasto gotowe. Spód z pokruszonych krakersów, krem czekoladowy na bazie serka mascarpone i dużo świeżych borówek. Sezon na borówki jeszcze trwa i trzeba wykorzystać.
Składniki
-150 g masła
-160 g krakersów Dr Gerarda
-100 g gorzkiej czekolady
-500 g serka mascarpone
-150-200 g borówek
Krakersy pokruszyć lub zmielić w malakserze. Masło umieścić w rondelku i rozpuścić na małym ogniu, uważając by go nie przypalić. Dodać pokruszone ciastka, wymieszać i wyłożyć nimi formę do tarty, dokładnie wylepiając i wyciskając brzegi oraz dno. Włożyć do lodówki na ok. 20 minut.
Czekoladę roztopić w tzw. kąpieli wodnej. Następnie do rozpuszczonej czekolady dodawać partiami serek mascarpone i miksować, aż do uzyskania gładkiej, kremowej i puszystej konsystencji.
Gotowy krem wyłożyć na schłodzony spód z krakersów, wyrównać i ułożyć na wierzchu borówki.
Udekorować świeżymi listkami mięty. Dodatkowo spód z krakersów przed wyłożeniem kremu czekoladowego można posmarować dżemem jagodowym. Ale niekoniecznie.
Czuję że jak zawiozę mojej kochanej chrześnicy taką słodycz, będzie szczęśliwa bo będzie mogła poczęstować swoje koleżanki.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz