poniedziałek, 30 września 2019

„Tłuszcze Trans i ich negatywny wpływ na człowieka”

Od ładnych już kilku lat niesie się echo na temat szkodliwości tłuszczów trans. Cóż to takiego i z czym to się je? Albo raczej gdzie powinno się ich unikać? Otóż tłuszcze, czyli kwasy tłuszczowe, są niezbędnym składnikiem w procesie odżywczym człowieka, bez nich niemożliwe byłoby przyswajanie i wchłanianie witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak: A, D, E i K. Kwasy tłuszczowe dzielą się na: -Kwasy tłuszczowe nasycone, które można znaleźć w produktach pochodzenia zwierzęcego jak np.: masło, nabiał, smalec, czerwone mięso, ale również w oleju palmowym i kokosowym. - Kwasy tłuszczowe nienasycone zawarte są w takich roślinach jak: słonecznik, sezam, rzepak, len, oliwki. Tłuszcze Trans noszą znamię najbardziej szkodliwych dla zdrowia kwasów tłuszczowych i mogą powstawać w dwojaki sposób. Pierwszym z nich jest częściowe uwodornianie lub utwardzanie oleju roślinnego z konsystencji płynnej do stałej. Drugi sposób jest bardziej naturalny, ponieważ tłuszcze powstają w żołądkach bydła, owiec, kóz i w produktach z nich powstających. Tłuszcze trans mają wpływ na podwyższenie złego cholesterolu we krwi oraz zaniżenie tego dobrego. Przyczyniają się również do insulinooporności, co w gruncie rzeczy zmierza do otyłości, a dalej problemów sercowo-naczyniowych. Wiele firm w branży cukierniczej, w tym Dr Gerard, poczyniło zabiegi usunięcia z procesów technologicznych oleju palmowego w trosce o zdrowie klientów (https://drgerard.eu/w-trosce-o-jakosc/), by z perspektywy czasu móc powiedzieć: Zrobiliśmy wszystko w kierunku poprawy zdrowia naszych klientów, dostarczając im jedynie zdrowe i bezpieczne produkty, takie jak: ciasteczka Szkolne, biszkopty Pałeczki kremowe, krakersy MIX solone i wiele innych wybornych produktów. Polecam!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz