piątek, 27 września 2019
OSTATNI W TYM ROKU GRILL
Co prawda już zaczęła się jesień, ale spędzanie czasu na powietrzu jest jeszcze jak najbardziej wskazane. Pogoda niewątpliwie sprzyja, aby przygotować ostatniego w tym roku, grilla w ogrodzie. Zaprosiłam więc na jutro kilka osób. Mam nadzieję, że
Będziemy się dobrze bawić.
Oprócz grillowanych potraw, sałatek i owoców, zaproponuję swoim gościom KRAKERSY MIX SOLONE DR GERARDA, a do kawy zaserwuję
CIASTO DROŻDŻOWE Z BUDYNIEM I BORÓWKAMI.
Składniki na ciasto : 2 szklanki mąki, 3 łyżki cukru, ¼ kostki drożdży, ½ szklanki mleka, szczypta soli, 2 jajka, ¼ kostki masła.
Na budyń : 3 żółtka, 3 łyżki cukru, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, szklanka mleka.
Dodatki : szklanka borówek, cukier puder.
Sposób wykonania – Przygotować zaczyn z łyżki mąki, łyżki cukru, drożdży i 4 łyżek mleka. Wymieszać. Resztę mąki przesiać, dodać pozostały cukier, sól, jajka, ciepłe mleko i drożdżowy zaczyn. Wyrobić ciasto. Dodać roztopione masło. Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąki. Zmiksować. Zagotować mleko. Masę wlać do mleka, gotując mieszając, aż zgęstnieje. Zdjąć z ognia, przykryć i odstawić. Ciasto ponownie zagnieść. Rozwałkować, wyłożyć w tortownicy. Do środka wlać budyń. Zawinąć brzegi. Piec w temperaturze 180 C przez 30 minut. Przed podaniem wsypać na krem borówki, posypać cukrem pudrem. Czas przygotowania około 1, 5 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz