środa, 25 września 2019

KIEDY ZADZWONI DZWONEK?

Przerwy w zajęciach szkolnych są dla moich bliźniaków niecierpliwie oczekiwane. Ciągle powtarzają, że to najlepsze momenty, jakie spędzają w szkole. Nie mogą się doczekać, kiedy zadzwoni dzwonek. Wiadomo dlaczego. Wtedy wreszcie można zacząć konsumować, to co mama włożyła do plecaka. A tam zawsze znajdą coś dobrego, przede wszystkim coś słodkiego. Wczoraj na przykład zapakowałam im CIASTECZKA SZKOLNE DR GERARDA i SZYBKĄ TARTĘ Z MIGDAŁAMI. Składniki : 20 dag gotowego ciasta francuskiego, 20 dag brzoskwiń z puszki, 6 dag mąki migdałowej, 5 łyżek cukru trzcinowego, 6 łyżek masła, 1 jajko, 2 łyżki płatków migdałowych do dekoracji. Sposób wykonania – Brzoskwinie dobrze odsączyć z zalewy. Masło utrzeć z cukrem na aksamitną masę, dodać mąkę migdałową i jajko. Mąkę migdałową przygotujesz w domu. Wystarczy zemleć w blenderze lub młynku łuskane posiekane migdały lub płatki migdałowe. Mrożone ciasto francuskie rozmrozić, delikatnie rozwałkować. Ciasto rozłożyć w formie, dociągnąć do brzegów, przykryć papierem do pieczenia i obciążyć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 C. Po 10 minutach pieczenia obciążenie zdjąć, spód piec jeszcze około 5 minut, wyjąć, wystudzić. Na podpieczonym spodzie rozsmarować przygotowaną wcześniej masę migdałową. Na masie rozłożyć kawałki brzoskwiń, całość obsypać płatkami migdałowymi. Tak przygotowaną tartę pieczemy jeszcze około 20 minut w temperaturze 170 C. Czas przygotowania około 55 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz