Witam. Niestety lato za nami, czas przygotować się
do jesieni. Słodycze ,,Dr Gerard” pozwolą nam
przetrwać chłodniejsze dni i noce. W szafce leżą słodycze takie jak
biszkopty Pałeczki kremowe, krakersy MIX solone i draze, czekają na gorsze dni.
Natomiast dziś proponuję Wam ciasto ze śliwkami. I oto składniki, które będą
nam potrzebne do przygotowania tego ciasta: zaczyn: 4 łyżeczki suchych drożdży,
pół szklanki letniego mleka, pół szklanki mąki, pół łyżeczki cukru. A ciasto
to, pół szklanki letniego mleka, pół
szklanki cukru,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, skórka otarta z pół cytryny,
szczypta soli, 4 łyżki rozpuszczonego masła, 1 cale jajko, 1 żółtko, 2 i pół
szklanki maki, śliwki węgierki. I jeszcze kruszonka: 180g mąki, 100g cukru, cukier
waniliowy, pół kostki roztopionego masła, 1/4 łyżeczki cynamonu. I zabieram się
do pracy, a zaczynam od wlania mleka do dużej miski, dodaję drożdże, i
zostawiam na kilka minut. Dodaję mąkę i cukier, mieszam. Przykrywam i zostawiam
aż podwoi swoja objętość. Dodaję pozostałe składniki i dobrze wyrabiam. Ciasto
jest miękkie i elastyczne. Kiedy ciasto leży i rośnie, ja w międzyczasie
przygotowuję kruszonkę. Mąkę mieszam z
cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalewam gorącym, roztopionym masłem i dobrze
wszystkie składniki mieszam. Dużą blachę smaruję masłem, wykładam na nią
wyrośnięte ciasto, rozciągam je równomiernie. Układam rzędami połówki śliwek, posypuję
kruszonką, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut.
Piekę w temperaturze 180 stopniach, aż ciasto lekko się zrumieni. I to wszystko,
a najlepiej mieć gotowe pyszne ciastka szkolne lub biszkopty Pałeczki kremowe ,,Dr
Gerard”. Pozdrawiam
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz