wtorek, 24 września 2019

A może śliweczka ?


Witam.  Niestety lato za nami, czas przygotować się do jesieni. Słodycze ,,Dr Gerard” pozwolą nam  przetrwać chłodniejsze dni i noce. W szafce leżą słodycze takie jak biszkopty Pałeczki kremowe, krakersy MIX solone i draze, czekają na gorsze dni. Natomiast dziś proponuję Wam ciasto ze śliwkami. I oto składniki, które będą nam potrzebne do przygotowania tego ciasta: zaczyn: 4 łyżeczki suchych drożdży, pół szklanki letniego mleka, pół szklanki mąki, pół łyżeczki cukru. A ciasto to, pół  szklanki letniego mleka, pół szklanki cukru,1 łyżeczka ekstraktu z wanilii, skórka otarta z pół cytryny, szczypta soli, 4 łyżki rozpuszczonego masła, 1 cale jajko, 1 żółtko, 2 i pół szklanki maki, śliwki węgierki. I jeszcze kruszonka: 180g mąki, 100g cukru, cukier waniliowy, pół kostki roztopionego masła, 1/4 łyżeczki cynamonu. I zabieram się do pracy, a zaczynam od wlania mleka do dużej miski, dodaję drożdże, i zostawiam na kilka minut. Dodaję mąkę i cukier, mieszam. Przykrywam i zostawiam aż podwoi swoja objętość. Dodaję pozostałe składniki i dobrze wyrabiam. Ciasto jest miękkie i elastyczne. Kiedy ciasto leży i rośnie, ja w międzyczasie przygotowuję kruszonkę.  Mąkę mieszam z cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem, zalewam gorącym, roztopionym masłem i dobrze wszystkie składniki mieszam. Dużą blachę smaruję masłem, wykładam na nią wyrośnięte ciasto, rozciągam je równomiernie. Układam rzędami połówki śliwek, posypuję kruszonką, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na około 30 minut. Piekę w temperaturze 180 stopniach, aż ciasto lekko się zrumieni. I to wszystko, a najlepiej mieć gotowe pyszne ciastka szkolne lub biszkopty Pałeczki kremowe ,,Dr Gerard”. Pozdrawiam

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz