środa, 18 września 2019

Biszkopty pałeczki kremowe.


Biszkopty kremowe pałeczki.

Wrześniowy wietrzny dzień. W taką pogodę nawet nie chce się wychodzić na jakikolwiek spacer chyba, że przymusowe wyjście z pieskiem. Najchętniej przeleżało by się w łóżku czas jesieni. Jednak postanowiłam walczyć z jesienną chandrą. A co nie jak słodycze dr Gerarda sprawią, że mamy lepszy nastrój. Jednak dzisiaj postanowiłam mając właśnie w szafie Pałeczki biszkoptowe z nadzieniem truskawkowym i kremem o smaku śmietankowym przygotować pyszne ciasto dla całej rodziny. Na spód blachy układamy biszkopty a jak ktoś woli może upiec biszkopt ale tak jest szybciej i wygodniej. Na to przygotowujemy masę truskawkową. 500 gram truskawek rozdrabniamy blenderem. Gotujemy dwie galaretki truskawkowe i studzimy. Ubijamy śmietanę kremówkę z trzema łyżkami cukru pudru do tego dodajemy serek homogenizowany i dodajemy zmiksowane truskawki. Masę dzielimy na połowę. Kiedy galaretka stężeje mieszamy z masą i wykładamy połowę na biszkopty. Dalej nakładamy kolejną warstwę najlepiej tradycyjne herbatniki lub drugą część biszkoptu i wkładamy do lodówki. Na wierzch kładziemy masę kajmakową kupuję gotową lekko ją podgrzewam aby lepiej się wykładała. Serek mascarpone mieszamy z masą kajmakową do tego dodajemy śmietanę kremówkę wcześniej ubitą. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę aby nam dobrze się stężało. Wykładamy masę na herbatnikach. Możemy ją jak mamy udekorować truskawkami lub startą czekoladą. Na drugi dzień najlepiej ciasto smakuje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz