Biszkopty kremowe pałeczki.
Wrześniowy wietrzny
dzień. W taką pogodę nawet nie chce się wychodzić na jakikolwiek
spacer chyba, że przymusowe wyjście z pieskiem. Najchętniej
przeleżało by się w łóżku czas jesieni. Jednak postanowiłam
walczyć z jesienną chandrą. A co nie jak słodycze dr Gerarda
sprawią, że mamy lepszy nastrój. Jednak dzisiaj postanowiłam
mając właśnie w szafie Pałeczki biszkoptowe z nadzieniem
truskawkowym i kremem o smaku śmietankowym przygotować pyszne
ciasto dla całej rodziny. Na spód blachy układamy biszkopty a jak
ktoś woli może upiec biszkopt ale tak jest szybciej i wygodniej. Na
to przygotowujemy masę truskawkową. 500 gram truskawek rozdrabniamy
blenderem. Gotujemy dwie galaretki truskawkowe i studzimy. Ubijamy
śmietanę kremówkę z trzema łyżkami cukru pudru do tego dodajemy
serek homogenizowany i dodajemy zmiksowane truskawki. Masę dzielimy
na połowę. Kiedy galaretka stężeje mieszamy z masą i wykładamy
połowę na biszkopty. Dalej nakładamy kolejną warstwę najlepiej
tradycyjne herbatniki lub drugą część biszkoptu i wkładamy do
lodówki. Na wierzch kładziemy masę kajmakową kupuję gotową
lekko ją podgrzewam aby lepiej się wykładała. Serek mascarpone
mieszamy z masą kajmakową do tego dodajemy śmietanę kremówkę
wcześniej ubitą. Dodajemy rozpuszczoną żelatynę aby nam dobrze
się stężało. Wykładamy masę na herbatnikach. Możemy ją jak
mamy udekorować truskawkami lub startą czekoladą. Na drugi dzień
najlepiej ciasto smakuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz