poniedziałek, 30 września 2019

Wycieczka rowerowa

Powoli zbliża się jesień, więc puki pogoda jest ładna należy z niej korzystać. W sobotni ciepły poranek mąz przygotował rowery, przetarł z kurzu bo dwuch tygodniach nieuzywania i pobytu w piwnicy. Ja w międzyczasie przygotowała, kosz piknikowy. Naszą tradycją stało się robienie sobie pikniku na każdej wycieczce rowerowej. A umiescilam w nim krakersy MIX solone dr Gerard oraz ciestka w kształcie zwierzęcych łapek Cookie Paws, do tego kilka kanapek z serem szynką, jajkiem pomidorem i ogórkiem a także herbatkę w termosie. Ubralam tylko kurtkę przeciwdeszczową wrazie deszczu i juz byłam gotowa na wyprawę całodzienną. A po powrocie zrobię ciast, ktorego przepis odnalazlam na stronie dr gerarda, oto on

Składniki

Ciasto kruche (na formę o średnicy 24 cm):
  • 100 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 80 g cukru pudru
Zalewa śmietankowa:
  • 100 ml śmietanki kremówki
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 50 g cukru
  • 2 jajka
  • 20 g mąki ziemniaczanej

Dodatkowo:
  • ok. 150 g PryncyPałek dr Gerarda
Polewa czekoladowa:
  • 30 g masła
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżka mleka
  • 1 łyżka naturalnego kakao

Sposób przygotowania

\Kruche ciasto: Wszystkie składniki szybko zagnieść w jednolitą kulę ciasta. Od razu rozwałkować na okrągły placek podsypując mąką. Ciasto przenieść do formy na tartę o średnicy 24 cm, dobrze wykleić w dno i boki formy, a widelcem zrobić kilka nakłuć. Wystające brzegi ciasta przyciąć ostrym nożem. Spód schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. Po tym czasie podpiec w piekarniku nagrzanym do 190 st.C przez 15 minut do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić.
Zalewa śmietankowa: Wszystkie składniki krótko zmiksować do połączenia.
Na podpieczony i wystudzony kruchy spód poukładać PryncyPałki dr Gerarda. Wafelki zalać zalewą śmietankową. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez około 25 minut, aż zalewa się zetnie. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do wystudzenia.
Polewa czekoladowa: Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzać do uzyskania jednolitej polewy. Gdy zacznie gęstnieć wylać ją na tartę.
Tarta najlepiej smakuje po schłodzeniu. Kroić ostrym nożem. Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz