czwartek, 19 września 2019
Już nie długo
Zbliża się Dzień Chłopaka a mam ich dwóch męża i syna. Muszę pomyśleć jaką by im tu niespodziankę przygotować. Warto zadbać o atmosferę, ale także o menu, które będzie miłym akcentem i niech chłopaki wiedzą że mają święto. Żebym nie musiała spędzić pół dnia w kuchni, tak bardzo nie lubię stać przy garnkach to wymyślę im przekąski na krakersach Dr Gerarda, szybciutko i smacznie.
Pierwsza propozycja
-150 g kremowego serka naturalnego
-100 g gongonzoli
-5-6 suszonych pomidorów w zalewie
-100 g krakersów Dr Gerarda
-szczypta soli
-4 łyżki oliwek
-2 łyżki kaparów
-świeży szczypior
-1/4 łyżeczki chili
Serek utrzeć z gongonzolą na gładką pastę. Dodać odsączone z zalewy i posiekane drobno suszone pomidory oraz sól i chili. Pastą przełożyć dwa krakersy. Na wierzchu ułożyć pokrojone na plastry oliwki. Udekorować szczypiorkiem i kaparami.
Druga propozycja
-2 dojrzałe avocado
-1 średni pomidor
-1 mała czerwona cebula
-1 kropla sosu tabasco
-2 łyżki soku z limonki
-sól gruboziarnista
-szczypta chili
-1 ząbek czosnku
-2 łyżki oliwy z oliwek
-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
-krakersy Dr Gerarda
Avocado przeciąć na pół i usunąć pestkę i za pomocą łyżeczki wydrążyć miąższ, polać sokiem z limonki i utrzeć widelcem na gładką masę. Dodać przeciśnięty przez prasę czosnek, tabasco, sól i pokrojonego drobno pomidora oraz posiekaną cebulkę. Dodać posiekaną natkę, skropić oliwą i posypać świeżo zmieloną chili. Przełożyć na miski i podawać na Święto Chłopaka.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz