poniedziałek, 30 września 2019
NAJLEPSZA RADA
Dobra zabawa, to słodka zabawa. Mam na to najlepszą radę. BISZKOPTY PAŁECZKI KREMOWE i
TORT ORZECHOWO – JABŁKOWY.
Składniki :
Na biszkopt : 5 jajek,5 łyżek cukru, 130 g orzechów włoskich, łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki kaszy manny, ½ łyżeczki proszku do pieczenia.
Na masę jabłkową : ½ kg jabłek, 2 – 3 łyżki cukru trzcinowego, szklanka wody, łyżka mąki ziemniaczanej, ½ łyżeczki mielonego imbiru, 1,5 łyżeczki cynamonu.
Bita śmietana : 500 ml zimnej kremówki 30 %, 2,5 łyżki cukru pudru, 1/3 szklanki wody, 3 łyżeczki żelatyny.
Posypka : 100g orzechów włoskich, 2 łyżki cukru trzcinowego.
Sposób wykonania – Białka ubić z cukrem, stopniowo dodawać po żółtku. Mieszając łopatką porcjami wsypywać zmielone orzechy połączone z mąką, kaszą i proszkiem. Ciasto wlać do formy wyłożonej na dnie papierem. Piec około 25 minut w temperaturze 180 C. Po upieczeniu formę przełożyć do góry dnem na kratkę i studzić biszkopt. Zimny biszkopt przekroić na 2 blaty. Pokrojone w kostkę jabłka podsmażyć na patelni z ½ szklanką wody, cukrem, cynamonem i imbirem. Gdy są już miękkie, dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w ½ szklanki wody. Zagotować i zdjąć z ognia. Na dnie formy ułożyć blat ciasta, wylać letnie jabłka i ostudzić. Grubo posiekane orzechy wymieszać na patelni z cukrem trzcinowym, podprażyć na średnim ogniu, wystudzić. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, wlać rozpuszczoną letnią żelatynę i zmiksować. Na jabłkach rozsmarować ½ bitej śmietany, przykryć ciastem i wyłożyć resztę śmietany. Posypać prażonymi orzechami.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz