środa, 25 września 2019

Tłuszcze trans a zdrowie



Tłuszcze trans są szkodliwe dla zdrowia – to fakt potwierdzony przez naukę. Nadmierne spożywanie tego rodzaju tłuszczy skutkuje ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 oraz podnosi ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Wobec tych doniesień ze świata nauki oraz rosnącej  świadomości konsumentów część producentów żywności idąc naprzeciw potrzebom społeczeństwa wycofuje z produkcji typ szkodliwych tłuszczy trans. Dobrym przykładem może być marka Dr Gerard – producent znanych i lubianych Pryncypałek, draży Maltikeks, krakersów MIX solonych oraz wielu innych słodkich i słonych przekąsek. Dr Gerard wycofał tłuszcze trans z produkcji, dlatego sięgając po wyroby tej marki możemy mieć pewność, że w składzie swoich ulubionych ciastek nie znajdziemy tego typu szkodliwych tłuszczy. Z pewnością to jest bardzo dobra wiadomość dla wielbicieli słodyczy Dr Gerarda i nie tylko. Każdy potencjalny konsument słodyczy i słonych przekąsek teraz może dokonać wyboru między tym co istotne dla swojego zdrowia. Dzięki tym decyzjom i innowacjom miejmy nadzieję, że wkrótce przemysłowe tłuszcze trans ze szkodliwym dla zdrowia profilem znikną zupełnie z sektora spożywczego. Bo chociaż w przyrodzie naturalnie występują tłuszcz trans, to te jednak nie mają szkodliwego wpływu na organizm wręcz przeciwnie. To tłuszcze trans powstające w wyniku uwodornienia (utwardzenia) olejów roślinnych czyli tłuszcze trans pozyskiwane w przemyśle są niezdrowe. A zatem chrupmy to co zdrowe, a jeśli tłuszcze trans to tylko prosto z natury bez wielokrotnego przetwarzania.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz