Tłuszcze trans są szkodliwe dla
zdrowia – to fakt potwierdzony przez naukę. Nadmierne spożywanie tego rodzaju
tłuszczy skutkuje ryzykiem rozwoju cukrzycy typu 2 oraz podnosi ryzyko
wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego. Wobec tych doniesień ze świata
nauki oraz rosnącej świadomości
konsumentów część producentów żywności idąc naprzeciw potrzebom społeczeństwa wycofuje
z produkcji typ szkodliwych tłuszczy trans. Dobrym przykładem może być marka Dr
Gerard – producent znanych i lubianych Pryncypałek, draży Maltikeks, krakersów
MIX solonych oraz wielu innych słodkich i słonych przekąsek. Dr Gerard wycofał
tłuszcze trans z produkcji, dlatego sięgając po wyroby tej marki możemy mieć
pewność, że w składzie swoich ulubionych ciastek nie znajdziemy tego typu szkodliwych
tłuszczy. Z pewnością to jest bardzo dobra wiadomość dla wielbicieli słodyczy
Dr Gerarda i nie tylko. Każdy potencjalny konsument słodyczy i słonych
przekąsek teraz może dokonać wyboru między tym co istotne dla swojego zdrowia.
Dzięki tym decyzjom i innowacjom miejmy nadzieję, że wkrótce przemysłowe tłuszcze
trans ze szkodliwym dla zdrowia profilem znikną zupełnie z sektora spożywczego.
Bo chociaż w przyrodzie naturalnie występują tłuszcz trans, to te jednak nie
mają szkodliwego wpływu na organizm wręcz przeciwnie. To tłuszcze trans
powstające w wyniku uwodornienia (utwardzenia) olejów roślinnych czyli tłuszcze
trans pozyskiwane w przemyśle są niezdrowe. A zatem chrupmy to co zdrowe, a
jeśli tłuszcze trans to tylko prosto z natury bez wielokrotnego przetwarzania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz