wtorek, 17 września 2019

Przepyszny dodatek do kawy

Serniki to ulubione ciasta mojego męża, więc z myślą o Nim przygotowałam na minioną niedzielę pieczony sernik dyniowy z masą kajmakową o smaku advocata z malinami i ciastkami w galaretce oraz bitą śmietaną z kawałkami deserowej czekolady na wierzchu. Po spróbowaniu mąż stwierdził, że sernik był przepyszny i chętnie skosztuje go ponownie. Może i Wy chcecie spróbować? Oto potrzebne składniki:

-1 kg twarogu sernikowego może być z wiaderka
-300 g puree z dyni
-1 puszka masy kajmakowej o smaku advocata
-3 jajka
-2 budynie waniliowe
-1 cukier wanilinowy
-400 g świeżych malin
-2 galaretki malinowe
-ciastka w kształcie zwierzęcych łapek Cookie Paws od Dr Gerard 30 g
-750 ml gorącej wody
-330 ml śmietanki 30 %
-2 opakowania bitej śmietany w proszku
-50 g czekolady deserowej

Sposób przygotowania: do dużej miski wkładam twaróg, puree z dyni, masę kajmakową, jajka i cukier. Miksuję do połączenia się składników, a następnie wsypuję budynie i masę mieszam łyżką. Blaszkę (około 24/24 cm) wykładam papierem do pieczenia i wlewam masę sernikową, równo rozprowadzam i wkładam do nagrzanego piekarnika, piekę około 80 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu studzę w uchylonym piekarniku. Galaretki rozpuszczam w 750 ml gorącej wody i odstawiam do stężenia. Maliny myję, osuszam. Na wystudzonym, zimnym serniku układam maliny oraz ciastka Cookie Paws i zalewam je tężejącą galaretką. Wstawiam ciasto do lodówki na około 40 minut. Czekoladę kroję na małe kawałki. Schłodzoną śmietanę ubijam z bitą śmietaną w proszku i wykładam na galaretkę. Wierzch ciasta dekoruję kawałkami czekolady. Sernik przechowuję w lodówce. Pyszny dodatek do kawy na coraz dłuższe jesienne popołudnia i wieczory oraz inne okazje. Do przygotowania tego sernika lub innego deseru wykorzystajcie niezastąpione i najlepsze ciastka od Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz