Dla niespodziewanych gości
Marta siedząc w kuchni i zajadając ciasteczka szkolne od dr
Gerarda. Zawołała donośnym głosem, mamy gości, Krysia podbiegła do okna, aby
zobaczyć, kto taki. Więc postanowiła zrobić jakieś ciasto ze strony http://drgerard.eu/przepisy
Składniki
Spód
180 g mąki pszennej
60 g cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki aromatu migdałowego
125 g masła (zimnego)
2 żółtka
Gruszki
5 gruszek
250 ml wody
125 ml szklanki białego wina wytrawnego
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 szklanki cukru
Masa migdałowaod dr Gerarda
125 g masła (miękkiego)
100 g drobnego cukru lub cukru pudru
1 cukier wanilinowy
1 jajko
1 łyżka brandy (lub amaretto)
125 g mielonych migdałów
40 g mąki
Oraz
1/3 szklanki konfitury morelowej
2 łyżki likieru amaretto (lub brandy)
Przygotowanie
Spód
• Przygotować formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o
średnicy 27 - 28 cm. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, aromat
migdałowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Miksować mieszadłem aż
powstanie drobna kruszonka (lub siekać składniki na stolnicy), następnie dodać
żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Uformować kulę, rozpłaszczyć
ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.
• Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na podsypaną mąką
stolnicę, zagnieść i uformować gładką kulę. Podsypać mąką stolnicę i
rozwałkować ciasto na placek, przenieść go do formy i wylepić spód i boki.
Wstawić do lodówki na 15 minut.
Gruszki
• Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda
nasienne. W szerokim garnku zagotować wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włożyć
gruszki, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu.
Garnek otworzyć i gotować jeszcze przez 5 minut.
Masa migdałowa
• Miękkie masło utrzeć z dodatkiem drobnego cukru i cukru
wanilinowego na jasną masę (ok. 4 minuty). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez
ok. 3 - 4 minuty na puszystą masę. Dodać brandy, mielone migdały oraz mąkę,
połączyć składniki mieszając łyżką.
Pieczenie
• Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Spód z ciasta
podziurkować widelcem. Wyłożyć masę migdałową, na wierzchu położyć odsączone
gruszki (rozcięciem do dołu). Pozostały syrop można wykorzystać do nasączenie
tortu lub do herbaty.
• Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut
na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i trochę przestudzić.
• Wierzch tarty posmarować glazurą z konfitury: konfiturę
włożyć do garnuszka razem z likierem, zagotować. Przetrzeć przez sitko do
czystej miseczki. Otrzymaną gładką polewą posmarować wierzch ciasta za pomocą
pędzelka.
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz