środa, 25 września 2019

Dla niespodziewanych gości


Dla niespodziewanych gości

 

Marta siedząc w kuchni i zajadając ciasteczka szkolne od dr Gerarda. Zawołała donośnym głosem, mamy gości, Krysia podbiegła do okna, aby zobaczyć, kto taki. Więc postanowiła zrobić jakieś ciasto ze strony http://drgerard.eu/przepisy

 

 

 

 

 

 

 

 

Składniki

 

 

 

 

Spód

180 g mąki pszennej

60 g cukru

szczypta soli

1/2 łyżeczki aromatu migdałowego

125 g masła (zimnego)

2 żółtka

 

Gruszki

5 gruszek

250 ml wody

125 ml szklanki białego wina wytrawnego

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 szklanki cukru

 

Masa migdałowaod dr Gerarda

125 g masła (miękkiego)

100 g drobnego cukru lub cukru pudru

1 cukier wanilinowy

1 jajko

1 łyżka brandy (lub amaretto)

125 g mielonych migdałów

40 g mąki

 

Oraz

1/3 szklanki konfitury morelowej

2 łyżki likieru amaretto (lub brandy)

 

 

 

 

 

 

 

Przygotowanie

 

 

Spód

• Przygotować formę na tartę (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy 27 - 28 cm. Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól, aromat migdałowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło. Miksować mieszadłem aż powstanie drobna kruszonka (lub siekać składniki na stolnicy), następnie dodać żółtka i połączyć składniki w jednolite ciasto. Uformować kulę, rozpłaszczyć ją, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny.

• Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na podsypaną mąką stolnicę, zagnieść i uformować gładką kulę. Podsypać mąką stolnicę i rozwałkować ciasto na placek, przenieść go do formy i wylepić spód i boki. Wstawić do lodówki na 15 minut.

 

Gruszki

• Gruszki obrać, pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. W szerokim garnku zagotować wodę z winem, cynamonem i cukrem. Włożyć gruszki, przykryć garnek i gotować przez ok. 15 minut na umiarkowanym ogniu. Garnek otworzyć i gotować jeszcze przez 5 minut.

 

Masa migdałowa

• Miękkie masło utrzeć z dodatkiem drobnego cukru i cukru wanilinowego na jasną masę (ok. 4 minuty). Dodać jajko i ubijać jeszcze przez ok. 3 - 4 minuty na puszystą masę. Dodać brandy, mielone migdały oraz mąkę, połączyć składniki mieszając łyżką.

 

Pieczenie

• Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Spód z ciasta podziurkować widelcem. Wyłożyć masę migdałową, na wierzchu położyć odsączone gruszki (rozcięciem do dołu). Pozostały syrop można wykorzystać do nasączenie tortu lub do herbaty.

• Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez ok. 30 minut na złoty kolor. Wyjąć z piekarnika i trochę przestudzić.

• Wierzch tarty posmarować glazurą z konfitury: konfiturę włożyć do garnuszka razem z likierem, zagotować. Przetrzeć przez sitko do czystej miseczki. Otrzymaną gładką polewą posmarować wierzch ciasta za pomocą pędzelka.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz