niedziela, 29 września 2019
Imieniny
Spojrzałam dziś rano w kalendarz, ale dzisiaj mamy datę ?, dużo dziewiątek, oczywiście imieniny mojego męża Michała, a na dodatek Światowy Dzień Kawy. I jak tu nie świętować, wręcz wskazane, kawa i słodycze do niej np. tj. draże, ciasteczka szkolne czy biszkopty kremowe Dr Gerarda. I z tymi ostatnimi postanowiłam zrobić większy użytek, taki szybki bez pieczenia ale za razem elegancki z okazji imienin Michała, mojego męża.
Jest to deser na zimno z winogronami i z bitą śmietaną. Spód zrobiłam z biszkoptów kremowych Dr Gerarda, krem z serka mascarpone i jogurtu. W smaku jest delikatnie cytrynowy. Galaretka w której znajdują się winogrona zrobiłam z soku jabłkowego i białego wina. Przepis jest na prawdę szybki i łatwy w przygotowaniu, bardzo polecam.
Spód
-150 g biszkoptów pałeczek Dr Gerarda
-120 g miękkiego masła
-2 łyżeczki cukru waniliowego
Krem
-ok. 180 g umytych, obranych winogron bez pestek
-ok. 4 łyżeczki żelatyny
-250 g serka mascarpone
-350 g jogurtu naturalnego
-skórka starta z 1 cytryny
-150 g cukru
-1 łyżeczka cukru waniliowego
Wierzch
-300 g umytych, obranych ciemnych winogron
-300 g umytych, obranych jasnych winogron
-4 łyżeczki żelatyny
-160 ml soku jabłkowego
-120 ml białego wina
-1/2 szklanki wody
-250 ml schłodzonej śmietanki kremówki
-1 łyżka cukru pudru
Biszkopty zemleć, masło wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym, wszystko razem wymieszać łyżką lub rękoma. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie rozłożyć i docisnąć.
Żelatynę przełożyć do rondelka i zalać ok. 1/3 szklanki zimnej wody, odstawić na 10 minut, aby napęczniała.
Serek wymieszać z jogurtem, cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową.
Żelatynę podgrzać, cały czas mieszając, aż się rozpuści, zdjąć z ognia, dodać 2-3 łyżki masy jogurtowej i wymieszać.
Następnie rozmieszaną żelatynę dodać do pozostałej masy jogurtowej i dokładnie wymieszać.
Połowę kremu rozłożyć na spodzie z biszkoptów i równo poukładać ok. 180 g winogron, keksówkę odstawić na 10 minut w chłodniejsze miejsce.
Następnie wyłożyć pozostały krem i wyrównać. Deser wstawić na 60 minut do lodówki.
Żelatynę - 4 łyżeczki przełożyć do rondelka i zalać ok. 1/2 szklanki wody, odstawić do napęcznienia. Następnie podgrzać ją cały czas mieszając aż się rozpuści. Sok wymieszać z winem i rozpuszczoną żelatyną. Odstawić na ok. 20 minut aż zacznie delikatnie tężeć. Winogrona poukładać na wierzchu schłodzonego ciasta i zalać galaretką jabłkową. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.
Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Podawałam do imieninowej kawusi grube kawałki, ozdobione bitą śmietaną. Wyglądało bosko, a jak smakowało!!!
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz