Dzisiaj na rozpoczęcie weekendu zapraszam na czekoladowy biszkopt z malinami w galaretce, czekoladową masą, krakersami, budyniem śmietankowym oraz drażami. Chcecie spróbować takiego niezwykłego połączenia? Oto składniki:
Biszkopt
-3 jajka
-1 szklanka mąki pszennej
-pół szklanki cukru
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-2 łyżki kakao
-szczypta soli
Warstwa malinowa
-500 g malin
-3 galaretki malinowe
-3,5 szklanki wody
Masa czekoladowa
-poł litra mleka
-3 łyżki cukru
-1 budyń czekoladowy
-200 g margaryny
-5 łyżek cukru pudru
Dodatkowo
-draże od Dr Gerard w czekoladzie mlecznej 75 g
-krakersy MIX solone od Dr Gerard opakowanie
-2 budynie śmietanowe z cukrem
-500 ml mleka
Sposób przygotowania: biszkopt: białka oddzielam od żółtek. Białka ubijam na sztywną pianę z dodatkiem soli. Następnie porcjami dodaję cukier i po jednym żółtku. Suche składniki przesiewam. Następnie wszystko wsypuję do masy jajecznej i powoli mieszam do połączenia. Ciasto wylewam na blaszkę (około 23/33 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczone ciasto odstawiam do wystudzenia. Galaretki rozpuszczam w litrze gorącej wody, a gdy będą zimne to dodaję maliny i mieszam. Tężejącą galaretkę z malinami wylewam na biszkopt i wkładam ciasto do lodówki. Masa czekoladowa: 1,5 szklanki mleka wlewam do rondelka i gotuję, w pozostałym mleku mieszam budyń z cukrem, na gotujące sę mleko wlewam mieszankę budyniową i energiczne mieszam do zgęstnienia. Margarynę ucieram na puszystą masę, następnie stopniowo dodaję zimny budyń czekoladowy oraz cukier puder. Gotową masę wykładam na zastygniętą galaretkę. Na kremie układam krakersy MIX solone Dr Gerarda jeden obok drugiego). Budynie śmietankowe gotuję w 500 ml mleka i lekko ostygnięty budyń wykładam na krakersy. Wierzch dekoruję drażami. Przed podaniem schładzam w lodówce 2 godziny. Do przygotowania wykorzystajcie niezastąpione pod każdym względem produkty Dr Gerarda. Polecam i życzę udanych wypieków i smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz