piątek, 20 września 2019

Słodziutki i kolorowy

Dzisiaj przygotowałam słodziutki i kolorowy deserek z uwielbianymi przez moje dzieci drażami i ciastkami w kształcie zwierzątek, który zachwycił smakiem i wyglądem moje pociechy gdy wróciły ze szkoły. Wypróbujecie? Oto potrzebne składniki:

Spód
-2 szklanki mąki
-1 żółtko
-180 g masła
-5 łyżek cukru pudru
-3 łyżki śmietany
-2 łyżki suchego maku

Krem
-100 g białej czekolady
-200 g śmietany 30%
-250 g serka mascarpone
-draże od Dr Gerard ¼ szklanki

Dodatkowo
-ulubione owoce; ja wybrałam maliny, winogrona jasne i ciemne, czarne porzeczki oraz borówki
-1 galaretka agrestowa
-ciastka w kształcie zwierzęcych łapek Cookie Paws od Dr Gerard 10 g
-herbatniki zwierzęta z polewą kakaową od Dr Gerard 6-7 sztuk

Sposób przygotowania; składniki na ciasto wyrabiam i chłodzę godzinę w lodówce. Następnie ciasto wałkuję i wylepiam nim natłuszczoną wcześniej formę do tarty (albo tortownicę) o średnicy 26 cm razem z bokami. Ciasto nakłuwam, wykładam papierem do pieczenia obciążonym fasolą i piekę około 20 minut. Po tym czasie ściągam papier z fasolą i piekę dodatkowe 10 minut do zrumienienia. Odstawiam do wystudzenia. Krem: śmietankę i czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej. Masę wkładam do lodówki, aby zgęstniała, a następnie łączę ją z serkiem mascarpone i pokruszonymi drażami. Tak przygotowany krem wykładam na upieczony spód i nakładam owoce. Galaretkę rozpuszczam w połowie gorącej wody, po czym tężejącą wykładam na owoce. Wierzch dekoruję ciastkami Cookie Paws i herbatnikami w kształcie zwierząt z polewą kakaową. Tarte przed podaniem chłodzę w lodówce minimum 3 godzinki. Pyszne, doskonałe na każdą porę, więc koniecznie spróbujcie, a do przygotowania wykorzystajcie produkty Dr Gerarda, ponieważ są najpyszniejsze. Polecam i życzę smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz