środa, 25 września 2019

POCHWAŁA

Moja babcia jest smakoszem dobrej herbatki i słodyczy. Zawsze, kiedy do mnie przychodzi muszę być przygotowana. Ostatnim razem bardzo mnie pochwaliła. Na stole czekały na nią zielona herbatka z opuncją, BISZKOPTY PAŁECZKI KREMOWE DR GERARDA i ORZECHOWY PRZEKŁADANIEC Z NUTĄ IMBIRU. Składniki : 300 g obranej marchwi, 150 g cukru, 240 g mąki, 220 ml oleju rzepakowego, 60 ml maślanki, 2 jajka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, 1 łyżeczka sody, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Na krem : 160 g białej czekolady, 200 ml śmietanki 30 %, 100 g mielonych orzechów laskowych. Sposób wykonania – W misce wymieszać łyżką suche składniki : Przesianą mąkę, cukier, sodę, proszek do pieczenia oraz przyprawy. W osobnym naczyniu za pomocą trzepaczki połączyć rozbite jajka z olejem i maślanką po czym wlać je do suchej mieszanki. Na koniec dodać startą marchew. Wszystko razem wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić na 50 minut do piekarnika nagrzanego do 170 C. Wystudzony placek rozkroić na 3 blaty. Śmietankę ubić na sztywno. W kąpieli wodnej rozpuścić połamaną czekoladę i delikatnie mieszając, dodać ją do śmietany. Na koniec do kremu wsypać mielone orzechy. Blaty ciasta posmarować kremem i przełożyć je. Zostawić odrobinę kremu, by udekorować wierzch torciku. Całość schłodzić w lodówce. Smak kremu można wzbogacać, dodając do niego olejki zapachowe. Czas przygotowania około 90 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz