sobota, 28 września 2019

SPOTKANIE KLASOWE

Zabawy szkolne są dla moich dzieci wielką radością. Zawsze nie mogą doczekać się kolejnej. W tym tygodniu znowu będą się cieszyć, ponieważ organizują spotkanie klasowe. Już mnie uprzedziły, żebym przygotowała coś słodkiego. Myślę, że tym razem będą to CIASTECZKA SZKOLNE DR GERARDA i KREMOWA BISZKOPTOWA ROLADA. Składniki : Na ciasto : 4 jajka, 80 g mąki, 130 g cukru, 2 łyżki płatków migdałowych. Na nadzienie : 500 g rabarbaru, 500 ml śmietany kremówki, 150 g cukru Sposób wykonania – Rabarbar umyć i pokroić w kawałki, zasypać go 100 g cukrem na 15 minut, a następnie poddusić w rondlu na małym ogniu przez 5 minut. Metalową miskę ustawić na garnku z gotującą się wodą. Ubić w niej jajka z cukrem, aż masa nieco urośnie. Zdjąć z pary, ubić jeszcze chwilkę, a potem ostudzić. Wsypać przesianą mąkę i ostrożnie, dokładnie wymieszać. Wyłożyć papierem formę do pieczenia. Wlać ciasto. Piec około 6 – 8 minut w temperaturze 190 C. Wyjąć ciasto razem z papierem z formy. Ostudzić. Posypać cukrem pudrem kawałek papieru do pieczenia. Położyć na nim biszkopt papierem do góry. Zdjąć papier. Ubić kremówkę z resztą cukru. Wymieszać z rabarbarem. Posmarować ciasto nadzieniem i zwinąć roladę, pomagając sobie papierem. Zachować trochę masy, posmarować nią wierzch rolady. Na koniec posypać płatkami migdałowymi. Czas przygotowania około 60 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz