poniedziałek, 23 września 2019
9. Cośśś z czerwoną porzęczką
Cośśśś z czerwoną porzęczką....
Składniki na foremkę o wymiarach 30 x 30 cm:
500 g mąki pszennej
1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
200 g miękkiego masła
180 – 200 g drobnego cukru
3 jaja
300 ml mleka + 4 łyżki
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
250 g czerwonej porzeczki lub innych owoców
Piekarnik nagrzać do 180 stopni, funkcja góra-dół.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą, białą masę. Zmniejszyć obroty miksera i dodać kolejno jajka. Następnie dodawać na przemian przesianą mąkę z proszkiem oraz 300 ml mleka. Gdy składniki się połączą, ciasto podzielić na dwie części. Do większej (około 3/4) dodać ekstrakt i dobrze wymieszać. Do mniejszej zaś dodać 4 łyżki mleka oraz przesiane przez sito kakao.
Białe ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem i wyrównać. Na wierzchu zrobić kleksy z ciasta ciemnego. Całość posypać owocami.
Piec około 35 – 40 minut lub do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzić na kratce. Podawać posypane cukrem pudrem.
A jak już się nasycycie tym pysznym smakiem na uzupełnie [olecam słodycze Dr Gerarda ; ciasteczka Szkolne, draże, krakersy MIX solone, ciastka w kształcie zwierzęcych łapek Cookie Paws, biszkopty Pałeczki kremowe, bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil – nowość Dr Gerarda
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz