poniedziałek, 30 września 2019

Wyprawa na ryby

Ostatnie w tym roku wypady na lono natury w cieple dni. Niestety koncxy sie lato, rozpoczyna jesień, pozniej zima i mozna na pol roku sie pozegnac z lasem, woda i cieplym sloncem. Dlatego postanowilismy jeszcze w tym roku udac sie na rybki. Chociazby na jeden dzien, odciac sie od zgiellu miasta i nacieszyc wzrok i umysl pieknem otaczajacej nas przyrody. Spakowalam prowiant na droge, goraca herbatke oraz krakersy MIX solone dr gerarda i ruszylismy przed siebie. Tego dnia udalo nam sie zlowoc dwa szczupaki i trzy okonie, czyli kolacja nie musimy sie martwic. Po powrocie postanowilam zrpbic ciasto z przepisow dr gerarda

Składniki

Spód
  • 150g Pryncypałki Classic dr Gerard
  • 50g mlecznej czekolady
  • 1 łyżeczka masła
Biały Krem
  • 500g serka Mascarpone
  • 400 ml śmietany 30% (bardzo dobrze schłodzonej)
  • opcjonalnie 1 łyżka cukru pudru (ja tyle dodałam ale jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta to 2/3/4 łyżki)
  • płaska łyżka przesianej mąki ziemniaczanej (dla stabilizacji kremu)
  • łyżeczka ekstraktu z Wanilii
Mus Czekoladowy
  • 200g Gorzkiej Czekolady
  • 25g masła
  • 4 szczypty chilli/pieprzu cayenne
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 4 białka jajek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 55g Pryncypałki Classic dr Gerard
Dodatkowo
  • 30g Pryncypałki Classic dr Gerard
  • Starta Biała Czekolada
  • 3 łyżki konfitury porzeczkowej.

Sposób przygotowania

Zblednować na pył 150g Pryncypałki Classic dr Gerard. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z łyżeczką masła. Zblednowane Pryncypałki wymieszać z uzyskaną masą czekoladową i wyłożyć ja na spód blachy, by zachować okrągły kształt.
Ubijamy śmietanę na sztywno dodając pod koniec cukier i skrobię, w drugiej misce delikatnie mieszamy mascarpone, do serka dodajemy śmietanę (rzadkie do gęstego), ekstrakt, delikatnie mieszamy do połączenia składników.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej wraz z masłem, pod koniec dodać chilli/pieprz cayenne. Śmietankę ubić na sztywno, dodajemy ostudzoną czekoladę, mieszamy delikatnie. Następnie ubijamy białka z, pod koniec dodając cukier puder. Do masy śmietankowo czekoladowej dodajemy ubite białka, delikatnie mieszając do całkowitego połączenia smaków. Na koniec do otrzymanej masy dodajemy pokrojone w kostkę Pryncypałki Classic dr Gerard. Gotowy krem można na chwilę (10-15 min) schować do lodówki.
Na spód wykładamy część białego kremu, następnie na środek połowę czekoladowego, wtedy dajemy owocową niespodziankę – konfiturę porzeczkową i przykrywamy resztą czekoladowego kremu. Kończymy naszą „górę” nakładając na całość biały krem.
Najlepiej zostawić na noc w lodówce.
A przed podaniem posypać startą białą czekoladą i ułożyć w całości pozostawic pryncypa
Ki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz