Składniki
(Przepis na formę o średnicy 28 cm)
Spód:
400 g czekoladowych markiz „Mafijne choco”
3 łyżki oleju kokosowego
skórka otarta z jednej pomarańczy
250 g „Malti Keks”
skórka otarta z jednej pomarańczy
2 łyżki kakao
Mus czekoladowy z „Malti keks”:
200g gorzkiej czekolady
4 jajka (białka i żółtka oddzielnie)
50 g masła lub oleju kokosowego
250 g „Malti Keks”
skórka otarta z jednej pomarańczy
3 łyżki cukru pudru
Szczypta płatków soli
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki zmiksować do uzyskania gęstej, klejącej masy. Czekoladowy spód wyłożyć na formę do tarty i schować do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotować mus.
Mus czekoladowy z „Maltikeks”:
Czekoladę i tłuszcz rozpuścić w kąpieli wodnej. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Do czekolady dodać żółtka i zmiksować. Delikatnie dodać białka do uzyskania puszystej masy czekoladowej. Połowę ciasteczek „Malti Keks” posiekać na mniejsze kawałki. Razem ze skórką z pomarańczy dodać do musu. Na schłodzony spod wylać przygotowany mus. Wierzch posypać płatkami soli i pozostałymi ciasteczkami „Malti Keks”. Schłodzić minimum godzinę w lodowce.
Udekorować skórką z pomarańczy, ciasteczkami DrGerard i płatkami róży.
Uzupełnienie to słodycze Dr Gerarda; ciasteczka Szkolne, draże, krakersy MIX solone, ciastka w kształcie zwierzęcych łapek Cookie Paws, biszkopty Pałeczki kremowe, bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil – nowość Dr Gerarda
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz