sobota, 28 września 2019
NAJLEPSZY POMYSŁ
Dzisiaj mamy ważne spotkanie pracownicze. Mamy do poruszenia istotne kwestie dotyczące przestrzegania przepisów BHP. Spotykamy się wszyscy na jadalni w trakcie długiej przerwy śniadaniowej. Pomyślałam sobie, żeby jakoś umilić nam ten czas, który z pewnością dla wielu nie będzie zbyt przyjemny. Najlepszym pomysłem jest z pewnością kawa i coś słodkiego. Kupiłam więc na tą okazję BISZKOPTY PAŁECZKI KREMOWE i upiekłam
ROLADA Z KREMEM.
Składniki :
Na bezę : 150 g cukru i 5 białek, 1 łyżeczka mąki kukurydzianej.
Na krem cytrynowy : 200 g cukru, 125 ml soku z cytryny, 115 g masła, 100 g mąki kukurydzianej, 2 duże jajka, 2 żółtka i szczypta soli, 5 g skórki z cytryny.
Bita śmietana : 300 g śmietany kremówki, 3 czubate łyżeczki cukru pudru do posypania.
Sposób wykonania – Białka ubić na bezę. Gdy będą dość sztywne, nie przerywając ubijania, wsypać powoli cukier i mąkę. Masę rozsmarować na blasze przykrytej papierem do pieczenia. Piec 45 minut w temperaturze 150 C. Zsunąć na ściereczkę i wystudzić. Zrobić krem cytrynowy. Wszystkie składniki, poza masłem, podgrzać. Mieszać, aż dobrze się połączą. Zestawić z ognia. Dodać masło i zmiksować. Wystudzić. Bezę na ściereczce posmarować kremem cytrynowym i ubitą na sztywno kremówką z pudrem. Zwinąć roladę. Z wierzchu oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania około 1,5 godziny.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz