środa, 25 września 2019
MAM SWOJE SPOSOBY
Wizyty koleżanek to dla mnie zawsze miłe chwile. Mam swoje sposoby, aby jeszcze bardziej podkreślić te pełne radości spotkania. Za każdym razem pomagają mi w tym KRAKERSY MIX SOLONE DR GERARDA i
SERNIK Z CZEREŚNIAMI.
Składniki :
Na ciasto kruche : 3,5 kostki do pieczenia Kasia, 1 i ½ szklanki mąki, 1/3 szklanki pudru, 3 żółtka, ½ proszku do pieczenia, szczypta soli.
Składniki na masę serową : 500 g sera mielonego trzykrotnie, 2 jajka, 1/5 kostki do pieczenia Kasia, ½ szklanki cukru, 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo : 500 g czereśni.
Sposób wykonania – W misce miksera wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, Kasię, cukier puder. Dodać sól i żółtka. Wszystko wymieszać. Ciasto wyjąć z miski, zagnieść i podzielić na 2 części. Odłożyć na godzinę do zamrażarki. Formę wyłożyć papierem do pieczenia i zetrzeć do niej na tarce o dużych oczkach jedną część zamrożonego ciasta. Równomiernie rozprowadzić i lekko docisnąć. Piec w temperaturze 180 C przez około 10 minut, aby lekko się zapiekło. Czereśnie umyć, wydrylować, a następnie ułożyć na podpieczonym cieście. Kasię rozpuścić w rondelku. Ser zmiksować z jajkami. Dodać cukier, ostudzoną Kasię oraz mąkę ziemniaczaną. Masę serową wyłożyć na owoce. Zetrzeć pozostałą część zamrożonego ciasta. Rozgrzać piekarnik i piec w temperaturze 180 C przez około 40-50 minut do lekkiego zrumienienia wierzchu. Zaraz po wyjęciu obficie oprószyć cukrem pudrem. Czas przygotowania około 90 minut.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz