poniedziałek, 30 września 2019
Coś na ząbek
Blok czekoladowy z prawdziwą wanilią i nadziany Drażami w czekoladzie Dr Gerarda. Można dodać suszone owoce.
To takie cudo słodkie na ząbek jak się potocznie mówi.
Składniki
-150 g masła
-3/4 szklanki wody
-3/4 szklanki cukru
-1 laska wanilii
-1 mleko w proszku 400 g
-1 opakowanie draży w czekoladzie Dr Gerarda
Do garnka wlewamy wodę, wsypujemy cukier, dodajemy masło. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż wyjmujemy ziarna, dodajemy do garnka ziarna jak i samą laskę. Zagotowujemy, zostawiamy do lekkiego przestudzenia - wyjmujemy laskę wanilii. Wsypujemy mleko w proszku ciągle mieszając, możemy użyć miksera.
Draże możemy przepołowić i wrzucamy do masy. Formę najlepiej keksówkę wykładamy folią spożywczą i wlewamy masę.
Zostawiamy do wystygnięcia w temperaturze pokojowej, a potem wstawiamy do lodówki.
Przy każdej niezapowiedzianej wizycie gości mamy pod ręką coś na ząbek do kawy, a ten blok czekoladowy może dłużej poleżeć w lodówce nic się z nim nie dzieje.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz