Biszkopt
-5 białek
-2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-3 łyżki cukru
-szczypta soli
-5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
-4 łyżki ziaren słonecznika
-2 łyżki ziaren sezamu albo garść rodzynek
Pianka
-1,5 szklanki serka homogenizowanego waniliowego
-szklanka śmietany kremówki
-3,5 łyżeczki żelatyny
-1/3 szklanki wrzątku
Dodatkowo
-biszkopty Pałeczki kremowe od Dr Gerard z
nadzieniem truskawkowym opakowanie
-puszka masy kajmakowej o smaku kakaowym
Sposób przygotowania: biszkopt: białka ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie wsypuję cukier i ubijam do momentu, aż się rozpuści. Wsypuję mąkę ziemniaczaną wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszam łyżką. Dodaję orzechy, słonecznik oraz sezam i mieszam. Ciasto wykładam na blaszkę (około 24/32 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i piekę około 25 minut w nagrzanym piekarniku w temperaturze 170 stopni. Pianka: żelatynę rozpuszczam we wrzątku, śmietanę ubijam, dodaję do niej serek i tężejącą żelatynę. Wszystko dokładnie miksuję. Na wystudzony biszkopt wykładam masę kajmakową, układam (w równych odstępach) przekrojone na pół biszkopty Pałeczki kremowe i nakładam tężejącą piankę. Przed podaniem schładzam około 2 godzinki w lodówce. Do przygotowania tego lub innego ciasta wykorzystajcie biszkopty lub inne produkty od Dr Gerarda, ponieważ są przepyszne. Zachęcam do spróbowania i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz