środa, 25 września 2019
Zaproszeni goście
Mój mąż twierdzi w momencie kiedy zabieram się za przygotowanie słodkości, że zamiast krwi płynie w moich żyłach czekolada. Ponieważ uwielbiam słodkości więc u nas w domu nigdy nie może zabraknąć czegoś słodkiego - czegokolwiek.
Swoją przygodę zaczęłam od pieczenia ciast. A w tej mojej drodze z pomocą przychodzi mi Dr Gerard. Jego różnego rodzaju ciasteczka służą mi jako spody do ciast, są niezastąpione np. krakersy, biszkopty czy ciasteczka szkolne.
W ostatni weekend mieliśmy zaproszonych gości, więc musiałam być przygotowana, myślałam co tu zrobić, aby się nie narobić i żeby wyszło pysznie - padło na sernik.
Wyszedł mi wysoki, puszysty, wilgotny, imponujący wypiek.
Jestem pewna, że to jedno z tych ciast do których będziecie wracać.
Składniki
-ciasteczka szkolne Dr Gerarda
-1 kg twarogu 3-krotnie zmielonego
-1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
-6 dużych jajek
-3 budynie waniliowe
-cukier puder do posypania
Najlepiej gdyby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Piekarnik nagrzany do 170 stopni, góra-dół, nie używamy termoobiegu.
Warto zrobić pasek z papieru, aby wystawał ponad tortownicę, ponieważ ciasto bardzo rośnie, ja kawałek papieru kładę na dno, zaciskam obręcz, a boki smaruję masłem do których przyczepiam pasek papieru.
W dużej misce ubijam mikserem ser, żółtka oraz proszek z budyni. Stopniowo dolewamy słodzone mleko skondensowane - cały czas miksując na wolnych obrotach.
W drugiej misce ubijamy na sztywno białka wraz ze szczyptą soli. Przekładamy połowę białek do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy od góry do dołu łyżką.
Po połączeniu wkładam drugą połowę i ponownie delikatnie mieszamy. Przelewam masę do przygotowanej tortownicy i pieczemy przez 40 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 140 stopni, góra-dół i pieczemy jeszcze 45-50 minut.
Studzimy przy zamkniętych drzwiczkach przez 15 minut, następnie wyjmujemy i studzimy całkowicie w temperaturze pokojowej.
Wstawiamy do lodówki. Sernik można zjadać bez dodatków, posypać cukrem pudrem lub polać polewą z czekolady.
Sernik ten na mleku skondensowanym świetnie pasuje z owocami oraz musem owocowym.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz