poniedziałek, 30 września 2019

Ostatni ciepły dzień tego lata

Ostatni ciepły dzień tego lata prawdopodobnie ma być dziś. Przynajmniej tak mówią prognozy a jak bedzke faktycznoe to się okaze. W kazdym razke nie chcielismy takiego dnia przegapić. Dlatego z samego umówilosmy się ze znajomymi na grila. My mieliśmy przygotować salatkę i cos slodkkego do kawy na pozniejsze popoludnie a reszta znajpmych ppdzie
Ia się innymi zadaniami czyli przyotowqnie miesa, ziemnakow itp. Sałatkę zrobiłam typowo świeża, włozylam do niej ppmidora, ogorka, papryke, bazylie oraz oliwe z oliwek. Na cos słodkiego znalazłam przis na stronie dr gerarda, oto on:

Składniki

  • 1 paczka wafelków Pryncypałki Dr.Gerard
  • 1 szklanka migdałów
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 szklanka rodzynek
  • 1 szklanka mleka kokosowego
  • 1 brzoskwinia (może być z puszki)
  • 4 łyżki nasion chia

Sposób przygotowania

Zalej daktyle wrzątkiem, odstaw na 20 minut, a następnie dobrze odsącz. Do blendera wsyp migdały i drobno zmiksuj. Dorzuć odcedzone daktyle i rodzynki. Wszystko zmiksuj. Przełóż masę do miski, dodaj pokruszone PRYNCYPAŁKI, wymieszaj i wstaw do lodówki na 20 minut. 
W tym czasie szklankę mleka kokosowego dokładnie wymieszaj z nasionami chia. Wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny, a najlepiej na całą noc. 
Wstępnie schłodzoną masę na batony uformuj w blok i schładzaj dalej. 
Przełóż budyń do ozdobnych miseczek. Brzoskwinie zmiksuj na mus i udekoruj budyń. Górę deseru koniecznie posyp pokruszonymi PRYNCYPAŁKAMI, nada to chrupkości i słodkości. 
Blok pokrój ostrym nożem na batony. 
Deser świetnie sprawdzi się jako śniadanie lub podwieczorek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz