W czasie weekendu eksperymentowałam odrobinę w kuchni i przygotowałam kruche babeczki, które wypełnił słodki krem, owoce i moje ulubione ciasteczka. Była to mieszanka idealna, doskonała do filiżanki kawy lub gorącej czekolady. Jednym słowem powstał pyszny deser na jesienną porę. Wypróbujecie? Oto składniki:
Ciasto
-250 g mąki
-3 żółtka
-2,5 łyżki cukru pudru
-12 dag masła
- szczypta proszku do pieczenia
Nadzienie
-250 g serka mascarpone
-200 g białej czekolady
-świeże maliny
-draże od Dr Gerard 35 g
-ciastka w kształcie zwierzęcych łapek Cookie Paws
od Dr Gerard 20 g
Sposób przygotowania: babeczki: foremki na babeczki smaruję tłuszczem. Mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję do mąki pozostałe składniki ciasta i zagniatam. Powstałe ciasto wałkuję i wycinam szklanką koła, wylepiam przygotowane foremki. Babeczki wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 20 minut w 180 stopniach do zrumienienia. Upieczone babeczki odstawiam do wystudzenia. Nadzienie: białą czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i lekko studzę. Serek przekładam do miski miksuję, a następnie łączę z czekoladą. Przygotowanym kremem napełniam babeczki. Wierzch dekoruję malinami, drażami oraz ciasteczkami Cookie Paws. Schładzam i gotowe. Ale oprócz słodkości przygotowałam również babeczki na słono z pastą jajeczną, papryką, pomidorami i bagietkami Baguettes Tomato&Olive Oil. Powstała pyszna przekąska na każdą porę roku. Może spróbujecie? Oto składniki:
Ciasto
-150 g mąki pszennej
-1 żółtko
-1 łyżka śmietany
-pół łyżeczki proszku do pieczenia
-125 g margaryny
-1 łyżeczka soli
Pasta
-5 jajek ugotowanych na twardo
-2 łyżki majonezu
-1 łyżka śmietany
-szczypiorek
-cebula
-1 łyżeczka musztardy
-bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil – nowość Dr
Gerarda kilka sztuk
-papryka żółta
-pomidory koktajlowe
Sposób przygotowania: ciasto: mąkę przesiewam na stolnicę, dodaję margarynę, żółtko, śmietanę, sól, proszek do pieczenia i zagniatam. Ciasto zawijam w folię, wkładam do lodówki na około 30 minut. Po tym czasie wałkuję, wycinam szklanką kółka. Foremki smaruję tłuszczem, wykładam ciastem, przykrywam folią aluminiową i obciążam fasolą. Piekę 10 minut w 190 stopniach. Zdejmuję folię z fasolą i piekę babeczki do zarumienienia. Pasta: jajka gotuję na twardo i rozdrabniam widelcem. Cebulę kroję w kostkę, szczypiorek siekam i mieszam wszystko z majonezem, śmietaną i musztardą. Dodaję sól i pieprz według uznania. Wystudzone babeczki napełniam pastą i dekoruję papryką (pokrojoną w kostkę), połówkami pomidorów i bagietkami Baguettes Tomato&Olive Oil (które przecinam na połówki i wbijam do pasty). Do przygotowań wykorzystałam niezastąpione produkty Dr Gerarda. Polecam i życzę smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz