poniedziałek, 23 września 2019

Jesienne owoce do ciast


Jesienne owoce do ciast

 

Babcia zawsze powiadała, że najlepsza szarlotka jest z na antonówkach. Pogryzając biszkopty pałeczki od dr Gerarda. Oto przepis ze strony http://drgerard.eu/przepisy

Składniki:

 

CIASTO DROŻDŻOWE

30 dag mąki tortowej typ 450

5 dag cukru

2,5 dag drożdży

1/2 szklanki mleka

szczypta soli

2 jajka

2 żółtka

5 dag masła

 

 

JABŁKA

1 kg jabłek (antonówka lub szara reneta), 4 duże jabłka

1 łyżka miodu prawdziwego

1 łyżka brązowego cukruod dr Gerarda

1 łyżeczka cynamonu

 

 

10 dag suszonej żurawiny

 

 

KRUSZONKA

5 dag zimnego masła

10 dag mąki pszennej

5 dag cukru

 

 

Ciasto drożdżowe:

 

Przygotować rozczyn: drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i 4 łyżki letniego mleka wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Masło rozpuścić na wolnym ogniu.

 

 Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól, jajka, żółtka i wyrościęte drożdże. Całość zmiksować mikserem na najwyższych obrotach do połączenia się składników. Następnie wlać resztę letniego mleka i miksować ok. 4 minuty. Na koniec dodać roztopione masło i znów miksować 4 minuty. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. 

 

Jabłka i kruszonka:

 

Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić na ósemki, a następnie na 3 części (w dość dużą kostkę). Pokrojone jabłka wymieszać z cynamonem, miodem i brązowym cukrem. Dodać suszoną żurawinę i wymieszać.

 

Przygotować kruszonkę: mąkę, cukier i zimne masło wyrobić (rozcierać) palcami, aż powstanie kruszonka. 

 

Pieczenie:

 

Foremkę 21x25 cm lekko wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia.

 

 Po wyrośnięciu ciasto szybko zagnieść, uformować na kształt foremki i przełożyć do foremki. Na ciasto wyłożyć jabłka, wciskając je w ciasto, wyrównać powierzchnię. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.

 

 Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. Po wyrośnięciu ciasto posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasto przez kilka minut studzić w lekko uchylonym piekarniku, stopniowo go otwierając, następnie wyjąć z pie

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz