Jesienne owoce do ciast
Babcia zawsze powiadała, że najlepsza szarlotka jest z na
antonówkach. Pogryzając biszkopty pałeczki od dr Gerarda. Oto przepis ze strony
http://drgerard.eu/przepisy
Składniki:
CIASTO DROŻDŻOWE
30 dag mąki tortowej typ 450
5 dag cukru
2,5 dag drożdży
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
2 jajka
2 żółtka
5 dag masła
JABŁKA
1 kg jabłek (antonówka lub szara reneta), 4 duże jabłka
1 łyżka miodu prawdziwego
1 łyżka brązowego cukruod dr Gerarda
1 łyżeczka cynamonu
10 dag suszonej żurawiny
KRUSZONKA
5 dag zimnego masła
10 dag mąki pszennej
5 dag cukru
Ciasto drożdżowe:
Przygotować rozczyn: drożdże, 1 łyżkę mąki, 1 łyżkę cukru i
4 łyżki letniego mleka wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe
miejsce do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Masło rozpuścić na wolnym ogniu.
Pozostałą mąkę
przesiać do miski, dodać resztę cukru, sól, jajka, żółtka i wyrościęte drożdże.
Całość zmiksować mikserem na najwyższych obrotach do połączenia się składników.
Następnie wlać resztę letniego mleka i miksować ok. 4 minuty. Na koniec dodać
roztopione masło i znów miksować 4 minuty. Ciasto przykryć ściereczką i
odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia.
Jabłka i kruszonka:
Jabłka obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i
pokroić na ósemki, a następnie na 3 części (w dość dużą kostkę). Pokrojone
jabłka wymieszać z cynamonem, miodem i brązowym cukrem. Dodać suszoną żurawinę
i wymieszać.
Przygotować kruszonkę: mąkę, cukier i zimne masło wyrobić
(rozcierać) palcami, aż powstanie kruszonka.
Pieczenie:
Foremkę 21x25 cm lekko wysmarować masłem i wyłożyć papierem
do pieczenia.
Po wyrośnięciu ciasto
szybko zagnieść, uformować na kształt foremki i przełożyć do foremki. Na ciasto
wyłożyć jabłka, wciskając je w ciasto, wyrównać powierzchnię. Przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 40 minut.
Piekarnik nagrzać do
175 stopni C. Po wyrośnięciu ciasto posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego
piekarnika i piec przez 45 minut. Po wyłączeniu piekarnika ciasto przez kilka
minut studzić w lekko uchylonym piekarniku, stopniowo go otwierając, następnie
wyjąć z pie
Smacznego
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz