niedziela, 29 września 2019

Na osłodę



     Ciasto, które chcę Wam dziś przedstawić jest jednym z moich ulubionych. Zawsze o to ciasto proszą mnie moje dzieci. Zawsze się udaje, pięknie wygląda i jest wspaniałe w smaku. Jest to ciasto balowe, składa się z kilku warstw, które cudownie się ze sobą komponują.
Podstawą ciasta jest delikatny, kakaowy biszkopt, na nim znajduje się krem, następnie warstwa krakersów Dr Gerarda, potem masa kajmakowa znów krakersy i na końcu warstwa bitej śmietany posypana gorzką czekoladą. To ciasto jest rewelacyjne.

Biszkopt
-4 jajka
- szczypta soli
-2/3 szklanki mąki pszennej
-2/3 szklanki cukru
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-1 łyżka kakao

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy żółtka i cukier.
Mąki wraz z kakao mieszamy i dodajemy do masy, delikatnie miksujemy.
Blaszkę smarujemy tłuszczem i posypujemy bułką tartą.
Wylewamy masę i pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 170 stopni.

Masa
-2 budynie śmietankowe
-1 płaska łyżka mąki pszennej
-750 ml mleka
-6 łyżek cukru
-1 kostka masła

Dodatki
-1 kubeczek śmietany 30%
-2 łyżki cukru pudru
-1 śmietan-fix
-1,5 paczki krakersów Dr Gerarda
-0,5 tabliczki gorzkiej czekolady
-puszka masy krówkowej
Mleko przelewamy do garnka i gotujemy, zostawiamy sobie 0,5 szklanki. Do tej pół szklanki zimnego mleka dodajemy cukier, mąkę, budynie i dokładnie mieszamy. Masę wylewamy na gotujące się mleko i gotujemy do zgęstnienia. Studzimy.
Masło ucieramy i dodajemy po łyżce zimny budyń.
Krem wykładamy na ostudzony biszkopt, wyrównujemy.
Na krem wykładamy warstwę krakersów.
Na krakersy dajemy masę krówkową i znów krakersy.
Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier wraz z fix-em. Śmietanę wykładamy na krakersy. Rozsmarowujemy cienką warstwę.
Na koniec ciasto posypujemy startą czekoladą deserową.
Ciasto wstawiamy do lodówki na noc i cały dzień tak by wszystko ładnie przeszło i zmiękły krakersy, wtedy się pięknie kroi, a jak smakuje hohoho.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz