poniedziałek, 23 września 2019

8. Trochę figi


Trochę Figi …..
Składniki na tortownicę (Ø 26 cm):
250 g miękkiego masła
200 g cukru
4 jaja
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
200 g mielonych migdałów
180 g mąki pszennej
6 łyżek jogurtu naturalnego
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
płatki migdałowe do posypania
5-6 dużych fig
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać resztę suchych składników i wymieszać. Odstawić na bok.
Masło utrzeć z cukrem na puszty, biały krem. Zmniejszyć obroty miksera i dodać kolejno jaja. Następnie dodać partiami suche składniki. Na koniec dodać jogurt.
Ciasto wylać do formy, na wierzchu ułożyć pokrojone figi (nie dociskać) i posypać płatkami migdałowymi.
Piec przez pierwsze 15 minut w temperaturze 200 stopni, następnie zmniejszyć do 180 i piec kolejne 35-40 minut lub do suchego patyczka.
Upieczone ciasto zostawić na 10 minut w formie, następnie przełożyć na kratkę i wystudzić.
A jak już się nasycycie tym pysznym smakiem na uzupełnie [olecam słodycze Dr Gerarda ; ciasteczka Szkolne, draże, krakersy MIX solone, ciastka w kształcie zwierzęcych łapek Cookie Paws, biszkopty Pałeczki kremowe, bagietki Baguettes Tomato&Olive Oil – nowość Dr Gerarda

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz